Филчо Филев изчегъртва кмета на Провадия Жоро Илчев с „прокурорско високи“ цени на обществени поръчки точно преди делото му за отстарняване

Споделете в:

Като затишие пред буря се усеща моментната ситуация със златния ремонт на конферентната зала 119 в сградата на Община Провадия. Редица трусове имаше около този ремонт, който се дискутира от края на 2019г. с постъпването в длъжност на новия кмет на общината Жоро Илчев. До настоящия момент през 2021г. още даже не е започнат. Близо 2 години се работи само по документацията му, а строителните дейности сигурно ще ги направят в рамките на условно казано 2 месеца.

Да си припомним двугодишните етапи по документацията на златния ремонт на зала 119 за едно 2-3 месечно строителство, което сигурно после ще отчитат пак 2 години.

Етап1 „началото“

Новия кмет на Провадия с пожарникарска професия се заклева и встъпва в длъжност на 4.11.2019г.

В проекто – бюджета за 2020г. новия управник Илчев запланува със 160 000лв. да бъде направен ремонт на конферентна зала 119 с държавна субсидия.

Предложението на кмета е прието на 31.01.2020г. от общински съвет Провадия. На 4.11.2020г., точно на отпразнуването на 1 год. от встъпването му в длъжността „кмет“, в Агенцията за обществени поръчки (АОП) е обявена обществена поръчка за изпълнение на основен ремонт на зала 119 за сумата от 159 000 лв. без ДДС.

20 дни по – рано, за ремонта на конферентна зала 119 е издадено Разрешение за строеж №10/ 14.10.2020г. и са одобрени проектите.

Етап 2 „преобръщане“ (от 160 000лв. на 360 000лв.)

В Агенцията за обществени поръчки  (АОП) в обявленията е записано, че участници предложили по – висока цена от 159 618,67 лв. без ДДС ще бъдат отстранени.

На третия ден от обявяването в  АОП, на 6.11.2020г. кмета на Община Провадия Жоро Илчев със своя заповед спира процедурата по обществената поръчка.

В докладна на кмета Илчев до Общински съвет Провадия през януари 2021г. вече стойността на ремонта на конферентната зала с площ около 250 кв.м. е увеличена на…. 360 000 лв. с източник на финансиране „Целева субсидия“.

На 5 февруари 2021г. на обществено обсъждане за приемане на бюджет 2021г. официално се представя с презентация бъдещия ремонт на залата на стойност 360 000лв. от които вече 200 000лв. са целева субсидия, а 160 000лв. са собствени средства на Община Провадия.

Зала 119 е с площ около 250 квадратни метра, което ще рече, че за ремонт се предвиждат 1440лв. на един квадратен метър. Даже и да се даде аванс за площта до 360 кв.м. се получава стойност на ремонт на залата за 1кв.м.  – 1000лв./кв.м. което пак е прекомерно, тъй като се касае за ремонт, а не строителство.

След въпрос по време на обсъждането, кмета на Провадия Жоро Илчев се опитва да смекчи ГРАЖДАНСКОТО НЕДОВОЛСТВО от предложените от него 360 000лв. за ремонт и лично отговаря, че може той да намали стойността на ремонта с….. 30 000лв.

Влизайки в спор с общински съветник за запланувана цена на столове, кмета Жоро Илчев изтъква причината за оскъпяването им спрямо другите столове на пазара – че са скъпи, защото ще бъдат…. с негоряема дамаска (човека е пожарникар бе хора 😊).

Като се отчете предишната ангажираност на кмета – управител на семейна фирма за противопожарна техника и семейния му бизнес преди да стане кмет се забелязва едно сериозно звено в запланувания ремонт на зала 119.

Освен оскъпяването на столове заради негоряема дамаска, в ремонта се предвиждат нови системи за пожароизвестяване и разширяване на врати с цел противопожарни мерки. Има и още. В ремонта се предвижда на стените и тавана да се изпълни ново окачено покритие от пожароустойчиви плоскости.

Това, че училища и детски градини са само с латекс или боя по стените и таваните, е нещо като отживелица

за бъдещия пожароустойчив бункер,

наречен все още зала 119 в сградата на Община Провадия.

В бъдещия бункер се предвижда преди да се сложи ново окачено покритие от пожароустойчиви плоскости да се извърши и  гипсова шпакловка по таван и стени, латекс по таван и стени, декоративна интериорна мазилка по таван и стени.

Етап 3 „потушаване“

При приемане на бюджета за 2021г. най – вероятно с цел потушаване на гражданското недоволство от предвидените 360 000лв. за ремонт и „направа на бункера“ се приема нова цена от „скромните“….. 249 000лв., която обаче е пак с десетки хиляди повече от първоначалната.

Етап 4 „затишие“

До май месец 2021г. нова обществена поръчка, която ще изсветли ремонта, не е обявена. Това крие риск ремонта на залата да не се случи през 2021г., което не е най – голямото зло. Означава обаче, че едни 250 000лв. са блокирани месеци наред.

Защо – отговора ще се получи когато излязат наяве някога подробните КСС-та с „прокурорско високите“ цени. 

Бившият народен представител инж. Филчо Филев е бил много раздразнен от явните злоупотреби и некадърното управление на града като цяло и изискал документация за ремонта (ни споделиха наши информатори от града) и по-точно:

как един и същ ремонт става от 160 000 лв. на 360 000 лв?

Но нека да повдигнем малко завесата.

Според нашата информация кмета Жоро Илчев работи усърдно и възлага почти всички строителни поръчки на един и същ местен строител, който местните провадийци го знаели като „Мечкун“.

След обявяването на поръчката за ремонта на 119-та зала за 160 000 лв. парите са им се видели малко и заедно са взели решение да я прекратят, за да я пуснат наново, но с по-високи цени. Сигурно са си мислели, че никой няма да забележи разликата от 200 000 лв.

А пък ако все пак провадийци забележат, кмета типично по герберски ще замота нещата – нали са всесилни и си мислят (или поне си е мислел), че всичко му е позволено.

Да, ама вече има служебно правителство, което май не му пука!

Точно и затова бившия депутат Филчо Филев е изискал документите за поръчката и по-точно единичните цени.

Проблема за Жоро Илчев е там, че КСС-то не е готово.

Кмета просто си е увеличил цената без да изготвя КСС-то и според наши източници точно сега го изготвят, но не могат да „напаснат“ цените.

По информация, която имаме отсраняването на кмета Жоро Илчев ще е най-малкия му проблем за в бъдеще.

Разбрахме, че Филчо Филев ще предостави информацията на Прокуратурата и ще предизвика поредица от проверки в Община Провадия на различни контролни органи.

Същото било положението и с единичните цени на обществената поръчка за „ПАЗАРА“.

Ако не друго, поне един виц напоследък развеселявал хората:

В началото Жоро Илчев бил отишъл в Провадия да я „ОПРАВЯ“, но в последствие решил да се „ОПРАВИ“!

Бележка на БГ Региони: „Прокурорско високи“ цени е служебен термин употребяван в службите, когато кмет или директор на предприятие допуска обществена поръчка с единични цени на отделните пера по-високи от допустимите стойности приети в таблиците на експертите и вещите лица. По-високи цени неподлежащи на прокурорска проверка са само в случаите на спешни ремонти, но и двата случая в Провадия не са такива.


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *