Теодор Славев: Никой не иска да се хване публично на хорото на ГЕРБ

Споделете в:

Най-важният резултат от изборите на 4 април е, че се създаде среда, в която никой не иска да се хване, поне публично и формално, на хорото на ГЕРБ. Друг важен резултат е, че влязоха политически субекти, които декларативно имат намерение за извършване на важни реформи, бавени от години. Третата тенденция е, че се промени субектът, носител на националистическия вот, в един по-мек, по-артистичен, по-огражденствен вариант. Избирателите наказаха социалистите и дадоха парламентарно представителство на либерални формации.

Това коментира пред „Дневник“ политологът д-р Теодор Славев. Според него тези тенденции и резултати обаче могат да се преустановят, засилят или преформулират при едни бързи предсрочни избори.

„Едно правителство на малцинството можеше да се окаже като заложник, защото ръцете му за смели реформи без парламентарна подкрепа са вързани, а при първия вот на недоверие можеше да си замине. Но става въпрос и за коалиционна култура, която от години би следвало да трупаме и развиваме, но не си пролича тя да доминира в краткия живот на 45-то Народно събрание“, обясни още политологът.

„Същностни промени нито в икономиката, нито във финансите, нито в здравеопазването, нито в правосъдието не виждам как могат да се случат извън промени в Изборния кодекс и евентуално някаква дейност на т. нар. комисия по ревизията. Просто парламентът няма време да работи. Това го казвам със съжаление, защото дневният ред на обществото изисква бързи действия. Нека не забравяме, че се намираме в многопластова криза“, припомни Славев.

Що се отнася до заявките за мажоритарен вот от „Има такъв народ“, които обаче бяха внесени в НС от ГЕРБ и не бяха подкрепени от депутатите на Трифонов, той коментира, че е абсурдно да се променя избирателната система и то толкова фундаментално на прага на бързи предсрочни избори.

„Ходът на ГЕРБ беше по-скоро за да притиснат ИТН от гледна точка на предизборни обещания и във връзка с референдума, но се радвам, че те не се включиха в тази игра. Аз не съм привърженик на мажоритарната система, но най-малко трябва да има професионална и обществена дискусия по нея, да се направят анализи на база на проверими статистически данни и чак тогава да се ходи към някакви промени.“

При предсрочни избори той очаква отлив от гласовете на ИТН и ИМВ. „Защото профилът на техния електорат е флуиден, те не са твърди привърженици, гласуват наказателно и може да са на море, защото това са предимно по-млади хора. По-важно е да отбележим, че обществото ни губи ценно време с бързите предсрочни избори, но очевидно в парламента няма воля за сформиране на кабинет“, добави той.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *