Москва отговаря: Задържан е учен, предавал супер тайни на НАТО

Споделете в:

Две седмици след шумотевицата по ареста на българи, шпионирали за Русия, руските служби задържаха проф. Валерий Голубкин. То е заподозрян, че е предавал супер тайни на европейска страна, член на НАТО. Професорът е бил важен фактор в Централния аерохидродинамичен институт „Жуковски“ (ЦАГИ).

Неназован източник на агенция Интерфакс е заявил: „Това наказателно дело не е свързано с дейността на Московския физико-технически институт, Голубкин работи в ЦАГИ. Проф. Голубкин се занимава с „високоскоростна аеродинамика““. Източникът добавя, че Голубкин е арестуван по дело, свързано с друг учен и негов колега Анатолий Губанов, с когото се познават и имат обща научна работа. „Да, имаха припокриващи се научни интереси, заедно направиха важни разработки по темата за свръхзвуковите скорости“, казал още събеседникът на агенцията. „Голубкин беше задържан в рамките на същото дело. Той е заподозрян в предаване на класифицирана информация на една от страните от НАТО“, каза източникът.

Вчера станало ясно, че проф. Голубкин е оставен в ареста от съда в Лефторово, Москва.

Според информация от уебсайта на Московския физико-технологичен институт (MФТИ), Голубкин е професор в катедрата по теоретична и приложна аерохидромеханика. Сред научните му интереси са поток около елементи на самолета, оптимизиране на аеродинамичните форми и алгоритми за генетична оптимизация.

Наказанието за това обвинение е от 12 до 20 години затвор. Друг учен, Анатолий Губанов, обвинен в държавна измяна, е бил задържан в началото на декември 2020 г. Той обаче категорично отрича някаква вина. Работил е на непълно работно време в Московския физико-технологичен институт, където е преподавал курс по „практична аеродинамика на високоскоростни самолети“. Обвиненията срещу учения, според някои източници, може да са свързани с работата му в ЦАГИ. Информиран източник твърди, че физикът е обвинен в предаване на класифицирана информация на европейска държава като част от международен проект за разработване на хиперзвуков цивилен самолет HEXAFLY-INT (високоскоростни експериментални летателни превозни средства).

Близки на Губанов смятат, че става дума за политическа поръчка, за да бъдат отстранени определени учени и да се внуши на руското общество, че НАТО застрашава националната сигурност на Русия.

Източик на Фрог нюз в Москва, смята, че арестът на проф. Валерий Голубкин е част от отговара на Кремъл по повод „шумът около разкриването на шпионска мрежа в София, обслужвала руски интереси“. Руските служби няма да пестят усилия, за да докажат, че руските тайни са обект на засилен интерес от страна на НАТО и страни, членки на алианса.

Досега не е ясно какво се случва с обвинението срещу шестимата български граждани, които, според прокуратурата, са шпионирали за руската страна.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *