Прокуратурата иска КПКОНПИ да каже колко е похарчено за делото срещу Цветан Василев

Споделете в:

Разходите на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) по делото за конфискация срещу шефа на фалиралата КТБ Цветан Василев са публична информация. Те не са „търговска тайна“, както твърдят от комисията. КПКОНПИ е държавен орган, който се финансира от бюджета, а не е стопански субект.

Това е пледирал Емил Дангов от Върховната административна прокуратура по делото за достъп до информация, което „Сега“ води срещу комисията, съобщава lex.bg.

 

На първа инстанция преди година Софийският административен съд нареди Пламен Георгиев да предостави данните, но той обжалва и така казусът стигна до Върховния административен съд. Неговото окончателно решение се чака до края на месеца.

 

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев отказва да предостави информация дали властите в Швейцария са уважили негово искане за обезпечителни мерки върху имотите на Василев и семейството му там. С аргумента, че това било служебна тайна, Георгиев отказа да отговори вярно ли е, че  комисията за конфискация дължи разноски на Швейцария, в какъв размер са, платени ли са, както и дали има откази и от други държави и съответно разноски. Няма отговор и на въпросите какви други разходи са направени във връзка с проверката на имуществото на банкера и на семейството му.

 

 

Припомняме, че процесът по гражданския иск на комисията за конфискация на 2.2 млрд. лв. срещу Василев, съпругата му и дъщеря им, както и 24 фирми, беше образуван в Софийския градски съд през март 2016 г. Делото обаче е спряно, тъй като магистратите пратиха въпроси по казуса до съда на ЕС в Люксембург и сега се чака неговото произнасяне.

 

При внасянето на иска за конфискация в съда Пламен Георгиев обяви, че той е придружен от 28 000 страници с доказателства и всички материали тежат близо 6 т. „Наехме специален транспорт, печатница, а в пренасянето участваха служителите на съдебната охрана, дори пробиването на дупките в хартията беше тежък процес“, обясни той.  На въпрос за каква сума става дума, отговорът на Георгиев е, че това е търговска тайна.

 

Прокурор Емил  Дангов напомня, че разходите на КПКОНПИ, свързани с иска за конфискация на имуществото на Василев, са „публични бюджетни средства и комисията дължи прозрачност при отчитане на разходването им“. Според него търсената информация не е класифицирана и комисията не може да твърди, че тя е служебна тайна.

 

Тезите на комисията за търговска тайна и секретни данни са оборени и от адвокат Александър Кашъмов, който твърди, че няма данни по делото, че информацията е класифицирана. В случая надделява общественият интерес данните за разходите на комисията да бъдат публични.  По думите му  „простото позоваване на класифицирана информация не идентифицира дадена информация като такава“. „И за неюристи е очевидно, че КПКОНПИ не е търговско дружество и се надяваме да не се превръща в такова“, пледира още Кашъмов.

 

Това е поредното дело срещу комисията, която упорито отказва каквато и да било отчетност и информация с мотива, че всичко което тя прави е „служебна тайна“.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *