Ердоган загуби изборите в Анкара и Измир, спор за победата в Истанбул

Споделете в:

Управляващата партия печели местните избори в Турция, губи обаче Анкара и Измир. Те бяха спечелени от опозиционната Народнорепубликанска партия. Загубата на Анкара има голям психологически ефект, коментираха експерти.

За първи път от 25 г. опозицията в Турция печели местните избори в Анкара. От Народнорепубликанската партия е и новият кмет на Измир, третият по големина град. Управляващи и опозиция си оспорват победата в Истанбул.

 

Кандидатът на управляващите Бинали Йълдъръм взима 50.4 процента от гласовете в града на Босфора. Екрем Имамоглу от Републиканската народна партия събира над 47 процента, което се определя като голяма изненада.

Бюлетините са преброени на 96%. Това не попречи и на двата лагера да обявят победа, ще трябва да се изчакат окончателните резултати.

 

Президентът Реджеп Ердоган призна загубата в столицата, но според него няма място за отчаяние, защото в повечето населени места управляващите печелят. Той напомни, че през следващите четири години и половина няма да има повече избори и Партията на справедливостта и развитието „ще работи над подобряването на живота на гражданите“.

 

Според предварителните резултати Партията на справедливостта и развитието печели в централна и северна Турция, опозицията в – западната и южна част, а кюрдите – традиционно в Диарбекир.

 

В турската политика да загубиш Истанбул, означава да загубиш Турция. Но поражението в Анкара също е важно, защото тя е столицата и това има огромен психологически ефект, казва Мурат Йеткин, независим журналист и политически анализатор.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *