Свиленски: Кабинетът предаде превозвачите! Борисов да докладва какво е свършил за тях!

Споделете в:

Кабинетът на Бойко Борисов предаде превозвачите, убедени са в БСП. Затова червените канят утре в 9 ч сутринта премиерът да дойде в парламента и да каже какво прави за българските превозвачи.

От днес до гласуването в комисията по транспорт на ЕП остават 24 дни, за това време България трябва да представи предложения и да ги отстоява, посочи на пресконференция депутатът от „БСП за България“ Георги Свиленски.

 

Заложените в пакета за мобилност промени ще засегнат 70 000 български транспортни средства (камионите трябва да се върнат в България) и 190 000 души, които ще останат без работа, посочи Свиленски.

„Българските превозвачи бяха предадени от премиера и министъра на транспорта. Председатели сме на Съвета на Европейския съюз и не можем да защитим националните си интереси. Проблемът с приемането на Пакета за мобилност ще засегне около 70 000 наши превозни средства и над 190 000 български шофьори, които ще останат без работа”, бяха точните думи на зам.-председателя на ПГ на „БСП за България“.

 

Според Свиленски досега тук, в България, правителството на срещи с представители на автомобилния транспорт е обяснявало, че работи в техен интерес и ще ги защити. Но не е направило това в Брюксел и на форумите, където е обсъждан т.нар. пакет за мобилност. С него се въвежда задължението шофьорите на ТИР-ове да се връщат в страната, от която са, на всеки три седмици, да не се нощува в кабините на камионите, а в хотел и щом пресекат границата, да им се плащат командировъчни като на страната, на чиято територия са в момента.

 

„Борисов пак намери виновник! И понеже нямаше как БСП да е виновна за незащитените права на превозвачите, виновни се оказаха Чърчил, Рузвелт и Сталин“, изтъкна Георги Свиленски на брифинга на „Позитано“ 20.

 

Той зададе риторичния въпрос кой предаде превозвачите. И припомни, че през ноември правителството е решавало как да се гласува по новия пакет за мобилност в Съвета по транспорт в ЕП. И тогава кабинетът е решил да подкрепи измененията. Дори по темата за почивката на шофьорите новият регламент е получил зелена светлина от българските управници.

 

Свиленски допълни, че през ноември м.г., правителството е взело решение как да гласува транспортният ни министър на Съвета по транспорт. Позицията на правителството ни е била: „Българската страна, благодари на Естонското председателство за положените усилия за постигане на напредък по отношение на предложението, подкрепяме доклада за напредъка с оглед подготовката за по-нататъшен напредък по предложенията за предложенията за автомобилен пакет”. Правителството е взело и решение, с което министърът на транспорта Ивайло Московски или упълномощени от него лица да вземат участие в заседание, касаещо Пакета за мобилност, за да изложи позицията на България. Според Свиленски на заседанието на Съвета по транспорт на 5 декември 2017 г., представителите на всички държави взимат отношение. Например Румъния е изразила притеснение относно ограничаването на каботажа, въпроса за връщането у дома, както и забраната за ползване на седмична почивка в кабината на водача и др. Отношение взимат и: Ирландия, Австрия, Чехия, Великобритания, Финландия, Испания, Португалия, Франция, Германия, Белгия, Словения, Швеция, Дания, Унгария, Латвия, Малта, Холандия, Люксембург, Хърватска, Полша, Гърция и Италия. България е мълчала.

 

„Там където е било обсъждането, страната ни мълчи, а тук казват, че защитават интересите на българските превозвачи. Трябва да им е ясно, че през тази една година, те са били предадени от българското правителство. Тук си говорим едно, на срещата с Макрон в Евксиноград също, но там където трябва да бъдат отстоявани българските интереси, министър-председателят и министърът на транспорта – мълчат” отсече Свиленски.

 

„Правителството решава министърът на транспорта да изложи позицията на българската страна съобразно хода на дискусията. На 5 декември 2017 г. в Брюксел е проведено заседанието на Съвета по транспорт, на което се разглежда пакета за мобилност. От „Позитано“ 20 представиха документи и на другите членки, които се противопоставят на пакета „Маркон“. 
Например, Румъния изразява притеснения съгласно каботажа и забраната да се нощува в кабината. Испания, Франция, Германия и други страни вземат отношение. Унгария казва, че автомобилния транспорт не попада в групата на командированите поради високо мобилния си характер.

„България мълчи, недоволен е червеният депутат. Превозвачите са били предадени от българското правителство, категоричен бе Георги Свиленски.

 

На българските превозвачи трябва да е ясно, че за тази една година са били предадени от българското правителство. Тук говорим едно, но там, където трябва да бъдат отстоявани българските интереси, премиерът, вицепремиерът, министърът на транспорта мълчат, изтъкна социалистът.

 

Единствено, след като парламентът задължи правителството да вземе решение, Борисов се задейства. Срещна се с еврокомисаря Виолета Булц и тя каза – дайте си предложенията. Но за останалото време те няма как да бъдат разгледани и гласувани, смята той.

 

Припомняме, превозвачите се заканиха, че ще блокират София на 16 и 17 май по време на срещата на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани.

източник: epicenter.bg/


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *