Николай Филипов: Селата трябва да станат приоритет на държавата, за да се разрешат демографските проблеми в тях

Споделете в:

КРОСС/Николай Иванов Филипов е на 43 г. Роден в гр. Лом, обл. Монтана. Живее в с. Расово, общ. Медковец. В момента е общински съветник в община Медковец, избран от листата на „Коалиция за Възраждане и развитие на община Медковец“, която беше подкрепена от „Движение 21″. Работи в компания, развиваща дейност в областта на биопроизводството, къдети е и член на Съвета на директорите.

Г-н Филипов, Какви са приоритетите в работата Ви в общинския съвет на съветниците Община Медковец?

Най-важно е да се постигне прозрачност и ефективност в работата на Общинския съвет, кмета на общината и общинската администрация. Целта ни е да осигурим граждански контрол върху местната власт, включително чрез повишаване на информираността на жителите на община Медковец за дейността на избраните от тях органи на местно самоуправление. Някои от конкретните мерки, които искаме да реализираме, са насочени към подпомагане на всякакви инициативи, свързани с откриване на работни места, запазване на действащите учебни заведения на територията на общината, подпомагане и съдействие в работата на читалищата с цел запазване на културните ценности и др.

Какво направихте досега и какво престои?

Засега, заедно с кмета на с. Расово, успяхме да въведем една позабравена традиция -провеждане на периодични срещи под формата на общи събрания с цел отчет на кмета и запознаване на населението с предстоящите задачи. Направихме допитване до жителите на населените места за всички въпроси, свързани с кандидатстване по различни проекти. Заедно с кмета на с. Расово и с помощта на НПО „Агенция за регионално развитие“ възстановихме една липсваща от години услуга, свързана със здравеопазването – оборудвахме зъболекарски кабинет в селото, с възможност за обслужване и на населението в с. Аспарухово, поставихме банкомат, за да улесним достъпа на хората до личните им финанси, оборудвахме пенсионерския клуб с климатици, за да подобрим условията за ползване на помещението. Предстои ни доста работа в сферата на образованието, социалната сфера и инфраструктурата по населени места.

Как според Вас младите хора могат да бъдат задържани в малките населени места?

Това може да стане единствено и само чрез осигуряване на заетост и предоставяне на възможност за реализация. Сферите на производство в нашия район са основно в земеделието и животновъдството. В тази връзка периодично организираме срещи с дребни земеделски производители с цел запознаване с възможностите за кандидатстване по различните програми, свързани със земеделието и животновъдството, и оказване на съдействие при подготовката на проектите.

Какви са възможностите за решаването на проблемите на българските села?

За съжаление от началото на демократичните промени българските села са позабравени от държавната власт. Демографските проблеми в тях са най-силно изразени. Единствената възможност е тези проблеми да станат приоритет на държавата, да се подобри инфраструктурата и най-вече търсене на възможности за създаване на заетост.

 http://www.cross.bg

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *