Опасни валежи и днес. Големи щети след силната буря в София?

Споделете в:

От НИМХ предупреждават, че и за днес е обявен жълт код за опасни валежи в 13 области. Жълт предупредителен код за обилен валеж и гръмотевични бури е обявен за София област, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Видин, Враца, Монтана, Кюстендил, Стара Загора, Габрово, Велико Търново и Ловеч.

В този момент вече започва да се формира мощен гръмотевичен облак и ако се запази неговата сила и посока, с много голям вероятност в рамките на час ще загърми в района на Свиленград и в района на Маджарово.

В една южна част на Родопите се заражда може би първата така по-мощна буря за днешния ден.

В другите места в страната се очакват повече валежи в Северна България и в западната част на Дунавската равна.

По-мощните гръмотевични процеси обаче ще се родят в Южна България и конкретно може би в югоизточната част на страната.

Температурите днес ще са между 19 и 24 градуса.

Над 200 сигнала, са получени на тел. 112 след пороя с градушка, който се изсипа над София вчера. Основната част от тях са за наводнени приземни етажи, за запушени канализационни шахти и за паднали дървета и клони. Няма сигнали за бедстващи хора.

Над 18 екипа са работили през цялата нощ след снощната буря в София.

Наводнени са училища, детски градини, подлези, десетки са закъсалите автомобили.Завирени са улици. Блокиран е трафик, изпочупени са автомобили. Градушката е с размер на лешник.


Екипите на пожарната са били извикани основно на територията на кварталите „Младост“, „Мусагеница“ и „Сухата река“. Отводнени са и обществени сгради и основни пътни артерии в София, които бяха наводнени от поройния дъжд.

Мъжът, който беше ударен от мълния, е без опасност за живота, но е с изгаряния, съобщиха от болницата.

Имало е покачване с 1,80 м. на някои реки, сега нивата спадат, посочи Димитров. По думите му е било предотвратено затварянето на околовръстния път на София.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *