Порних и Коцев отиват на балотаж! Възраждане губят подкрепа във Варна!

Споделете в:

Сова харис рисърч прогнозира ожесточена битка за кметското кресло във Варна между Иван Портних от ГЕРБ с 24,3 % и Благомир Коцев от ПП-ДБ със 20,2 %. На трето място обаче дебнат Възраждане, чиито кандидат не е познаваем във Варна, но има партиен вот от 14,9 %. Изследването е направено във Варна между 8 и 17 октомври чрез допитване до 978 пълнолетни граждани от социологическа агенция Harris Ratings Europe.

След като стана ясно, че поради огромен антивот Портних няма да може да събере гласове и ще отиде на балотаж идва и нов удар за градоначалника – не просто има отлив на гласове от него и го напускат районни кметове на ГЕРБ и симпатизанти, но и почти всеки пети в града не е решил за кого ще гласува. И по-рано през седмицата близката до ГЕРБ и БТВ агенция Маркет Линкс прогнозира същото, но тя показа нагласени данни как Възраждане е втора сила. По-късно на терен във Варна изследването си проведоха и от HARRIS и то посочва, че Възраждане всъщност са трети, а на балотаж отива Благомир Коцев от ПП-ДБ.

От HARRIS още посочват, че Варна се мобилизира да си вземе града обратно от Иван Портних.

Христо Димитров, кандидат-кмет на „Алтернативата на гражданите“, 9.5%, Павел Раличков, кандидат-кмет на БСП, има 8.2%, а кандидатът на „Левицата“ Мария Тодорова 3.9%, кандидат-кметът на „Български възход“ Петър Николов има 3.7%, Ивайло Костадинов, кандидат-кмет на ИТН, 2.9%.

Според проучването на „Харис“, лансиранео от предизборен щаб, Иван Портних води, но разликата с Благомир Коцев не е голяма. Коста Стоянов е трети, но силен резултат получава кандидатът на „Алтернативата на гражданите“ строителният предприемач Христо Димитров, който разполага със „скрит вот“, тъй като корпоративният вот трудно се улавя от социологическите проучвания, както и с „бонус вот“ от Христо Христов, кандидат-кмет на „Алтернативата“ за район „Младост“. 

Портних може да води на първия тур според данните на „Харис“ и тренда в предизборната кампания („Маркет линкс“ даваше 26% на кандидата на ГЕРБ, 17% на кандадита на „Възраждане“ и 15% на кандидата на ПП-ДБ), но разликата няма да е голяма и кметският вот ще се реши, както се очакваше преди кампанията в оспорвана битка на балотажа.  

Трети играч и прегрупирането на партньорски партии, както и мобилизирането на макс на партийния вот на ГЕРБ и ПП-ДБ вероятно ще решат битката. Третият играч може да е Коста Стоянов, но може да е и Христо Димитров, който има „скрит вот“ с корпоративна подкрепа. 

Всичко ще зависи от това кой ще реши да участва в играта за балотажа и кой ще мобилизира електората си за Портних или Коцев. Това вероятно ще реши не само кой ще е кмет, но и кой ще е председател на Общинския съвет. 

Всеки пети в града тепърва се ориентира, но за Възраждане се знае, че няма откъде да вземат още гласове, освен ако ГЕРБ не им прелеят. А затова вече говори цяла Варна – че гербаджии от кръга на Портних обикалят махалите и карат хора да гласуват за Възраждане, като стимулите са от пари до заплахи и бой. 

От друга страна Коцев от ПП-ДБ има откъде да вземе нова подкрепа, защото обединява хората и не е с националистическия уклон, тоест при балотаж с Портних има реален шанс да го бие и Варна да има нов кмет след 10 години еднолично управление от Портних.


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *