Драмата с е-рецептите: Лекарите прозират търговски интерес. Ще се създаде черен пазар

Споделете в:

“Има как да стане хибриден начин на изписване на рецепти, но управляващите си заряват главата в пясъка. Всички докладваха за огромни и тежки проблеми и би трябвало като цивилизована държава да въведем нещо ново по правилния начин – стъпка по стъпка. Нищо не сме се разбрали след срещата”, коментира Маджаров. 

Вчера заради сагата с е-рецептите в НС бе изслушан здравният министър Христо Хинков.

Маджаров заяви – никога няма да се създаде списък с лекарствата в страната. Определи го като “омерта”, а аптечната мрежа – като разграден двор. 

“Има конкуренция и при генериците. За тази цел НЗОК не се съгласява да плаща сменено лекарство”, допълни още Маджаров. 

Според него основната битка е за генериците.

“Общо взето вървим към това като разкритие. Разбрахме, че няма проследимост на пазара на доставките, не знаем къде колко се зарежда. Това, което ще доведе сегашната е-рецепта е черен пазар. Проследимостта е само при нас. Най-голямата лъжа е, че целта е да се намали употребата на антибиотици. Те не знаят колко има в аптеките, но го твърдят. Нищо не се променя в отпускането, само при предписването”, допълни Иван Маджаров.

БЛС настоява да се засили контрола и да се обвърже физическото отпускане със складовата наличност. 

“Издали сме 44 хил. рецепти в този тестови период на е-рецептите. Аптеките са изпълнили около 7%. Ако вие бяхте лекар и ви се случва това, щяхте да се откажете. Пробният период беше неуспешен при аптеките”, категоричен бе Маджаров.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *