Денков: Искаме да обясним на австрийците, че за Виена е по-добре да сме в Шенген

Споделете в:

С визитата днес целим да обясним ясно на австрийското общество на първо място и оттам на австрийските политици, че за австрийците е по-добре България и Румъния да бъдат в Шенген. 

Това заяви пред журналисти премиерът акад. Николай Денков, преди да потегли за Виена, където ще се срещне с австрийския канцлер Карл Нехамер.  

По думите му днес по време на срещата му с австрийския канцлер Карл Нехамер не се очаква отговор на въпроса дали до края на годината България ще стане член на Шенгенската зона, каквато амбиция има правителството

Премиерът акад. Николай Денков ще посети също австрийския парламент, където ще проведе среща с председателите на комисиите по въпросите на ЕС, по външна политика, по вътрешни работи, както и с председателя на парламентарната група “Австрия-България, Румъния“ д-р Харалд Трох и с народни представители от различни политически формации. В рамките на визитата акад. Денков ще се срещне също с председателя на Обединението на австрийските индустриалци Георг Книл и висши мениджъри на големи австрийски компании, които оперират на българския пазар.

Въпреки напредъка на България и призивите на Европейската комисия, ветото на Австрия остава. През последните месеци се заговори, че шансове сега няма, но е възможно двете държави да получат зелена светлина през декември.

Вчера австрийският вътрешен министър Герхард Карнер заяви в интервю за обществената австрийска телевизия, че Шенген изобщо не функционира като съюз и България “има да свърши още много работа” по границата си. 

Управляващите у нас са категорични, че страната ни отговаря на всички критерии и няма причина повече да получаваме отказ.

По думите на Денков ако Австрия вдигне ветото си и България и Румъния станат част от Шенген, австрийците могат да си осигурят по-добре защитени външни граници, по-малко миграция в Европа, оттам по-малко мигранти в самата Австрия, по-евтини храни, по-ниска инфлация, по-стабилна енергийна сигурност.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *