Експерти разясняват как да бъдат разрешени проблемите с е-рецептите

Споделете в:

Електронните рецепти у нас доведоха до проблеми както за пациенти, така и за лекари и фармацевти. Какви са най-често срещаните затруднения? Темата коментираха в ефира на Нова телевизия общопрактикуващият лекар и член на Българския лекарски съюз д-р Гергана Николова и Маргарита Грозданова, която е член на Комисията по етика в Българския фармацевтичен съюз.

„Много хубаво нещо е тази електронна рецепта, но от 40 000 е-рецепти през изминалата година изпълнени са едва 800. Това трябваше да говори на министерството, че има някакъв проблем. Вместо в 100 практики на общопрактикуващи лекари да ги пуснат пилотно, за да проиграят системата, те казаха, че ги въвеждат от днес за утре”, заяви д-р Николова.

Според нея основните проблеми са в приложението, което използват медицинските специалисти. Личната лекарка посочи, че първото условие за регистрация в апликацията е да си регистриран като лечебно заведение.

Водещ се оказва и проблемът с различните кодове на едно и също лекарство в зависимост от вносителя.

„При нас идват рецепти с неща, които ги няма месеци наред в системата. Тук трябва номенклатурата да се изчисти от несъществуващи позиции”, отбеляза Маргарита Грозданова.

Д-р Николова обаче алармира, че информацията за вносителя не е важна нито за лекарите, нито за пациентите. „Това не е генерика. Това е едно и също лекарство, на един и същ производител, внесено от различни търговци. Това по същество не представлява генерична замяна. Генерици са продукти от различни производители”, уточни медикът.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *