Аптеките станали магазини, контролът е нулев: Лекари и фармацевти продължават сблъсъка за е-рецептите

Споделете в:

Продължава да ври скандалът между лекари и фармацевти, след хаоса с електронните рецепти. Вчера от БЛС поискаха незабавна отмяна на електронната рецепта заради връщането на пациенти и обвиниха аптекарите, че искат да има свободна замяна на медикаменти по търговски причини. Превърнаха ли се аптеките в магазини? 

„Това са лекарства, които не могат да бъдат заместени генерично, а е едно и също лекарство. Лекарят е предписал определен НЗИС код. Лекарството с друг НЗИС код е същото, съставът е същият, броят таблетки е същият, но не можем да го заменим. Лекарите не знаят какво има на пазара и какво не“, коментира пред Нова телевизия Николай Костов, председател на Сдружение „Асоциация на собствениците на аптеки“.


„Българският лекарски съюз отдавна настоява всички лекарства, с които България разполага, да бъдат публични. Оказа се, че това е страшен проблем и не могат да ни информират. Така аз ще знам какво да предпиша. Нямаше да има такъв проблем, който се случи от неделя за понеделник“, коментира на свой ред д-р Николай Брънзалов от БЛС. 


„Вие кажете защо тези данни ги няма“, допълни той в отговор на журналистически въпрос и припомни, че БЛС отдавна са казали, че системата все още не е готова за въвеждането на е-рецептите. 


„Това е част от дигитализацията, която ние подкрепяме. Но не знам кой мъти главите по министерствата. Имаме предположения“, коментира д-р Брънзалов, но отказа да уточни. 


„Има голяма разлика между регистрираните у нас лекарства и между наличните. Лекарите наистина не знаят. Няма система, която да им показва наличните лекарства. В техния софтуер са само регистрираните. Има опаковки, които даже не съществуват на пазара“, обясни Костов. 


Според Брънзалов контролът за отпускането на лекарства е буквално нулев и аптеките са „като магазини“. 


„Как стана така, че от неделя за понеделник изчезнаха лекарства?“, попита Брънзалов и обясни, че обвиненията към лекарите в схемаджийство с фирми са несъстоятелни. 


„Каквото и ще да прави фирмата от така наречените „екскурзии“, след като лекарят пише едно, аптеката свободно дава генерик“, коментира д-р Брънзалов. 


„Настояваме поне тези лекарства, които се въведоха императивно, с които разполага България, да бъдат на публично място, да знам какво да предписвам там. Не ме интересува – складове, фирми. Няма да се връщат пациенти, да се звънят телефони“, категоричен беше Брънзалов.

Проблемът

Всъщност електронните рецепти за антибиотици се превърнаха в конфликт между лекари и фармацевти, който ескалира вчера заради огромния брой върнати пациенти, на които трябваше да бъде издадена нова рецепта заради липсващи в мрежата антибиотици. С е-рецептата фармацевтът няма право да предложи генерик, освен ако лекарят изрично не е посочил, че това е възможно. От БЛС са категорични, че това не трябва да става без санкцията на лекар и поискаха е-рецептите за антибиотици да бъдат отменени до изчистването на съмненията за търговски зависимости.

“Потресени сме от това, че явно при изписването на хартиена рецепта тази практика се е случвала масово, но не можеше да бъде санкционирана, защото никой не пазеше рецептите”, посочиха от БЛС.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *