Заради Илчев Провадия изтърва финансиране от Министерството на туризма

Споделете в:

Министерството на туризма отвори нова схема за подпомагане на черноморските общини чрез реклама. Това съобщи БТА /Българска телеграфна агенция/ преди броени дни след брифинг на Министъра на туризма. Отворената за кандидатстване Процедура „Програма за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в черноморските общини в България“ важи за следните общини: Аврен, Аксаково, Балчик, Белослав, Бургас, Бяла (Варненска област), Варна, Вълчи дол, Девня, Добрич-град, Долни чифлик, Дългопол, Каварна, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Суворово, Царево, Шабла и Созопол.

Както забелязвате макар допустими бенефициенти да са Вълчи дол, Девня, дори община Дългопол, Провадия направо е изключена.

Защо ли? Ето и хронологията как се изтърват едни проектни пари за маркетинг и реклама на местния туризъм в Провадия, с които средства цели  да се отстранят посредниците, да се осигури прозрачност, конкурентоспособност и работа в партньорство с местните власти:

На 22.12.2022 год. Димо Димов (тогава председател на ОбС Провадия) подлага на гласуване в дневния ред да бъде включена точка, относно членство на Община Провадия в Асоциацията на Българските черноморски общини.

Общинския съвет приема с пълно единодушие и включва в дневния си ред за разглеждане членството на Община Провадия в Асоциацията на Българските черноморски общини. Същия ден е прието  решение с номер 632 с което съвета дава в първата си точка „съгласие за членство на Община Провадия в Асоциация на Българските черноморски общини“.

Решението има и още три точки, които имат задължителен характер за кмета на общината Илчев. Конкретно цитирани те са:

„2.Упълномощава кмета на Община Провадия да подаде молба за членство.

  3.Дава съгласие за заплащане на първоначална такса в размер на 10 минимални заплати и годишен членски внос, определен от Общото събрание за всяка следваща година.

4.Възлага на кмета на Община Провадия да извърши последващи действия по изпълнение на решението.“

Както е споменато по – горе, решението има задължителен характер за кмета, но Жоро (Парашутиста) Илчев, като действащ кмет през декември 2022г. и януари 2023г. не изпълнява решението на общинския съвет в Провадия. Не подава молба за членство и не внася нужната такса, за да стане Община Провадия пълноправен член на Асоциация на Българските черноморски общини.

Тъй като Жоро (Парашутиста) Илчев трайно не присъства на сесиите на общински съвет над 6 месеца, на 31.07.2023 год. се налага Катя Пеева – директор Дирекция „Финанси и бюджет“ да дава обяснения пред общинския съвет защо кмета не е внесъл таксата за членство и не е изпълнил решението на общинския съвет.

Цитат от протокол на заседанието: Изказване на Катя Пеева „През месец декември се взе решение да се плати членството в тези Черноморски общини, затова оставихме нещата да се случат през месец януари, като мислехме, че ще се приеме бюджета или през месец февруари. Но това не се случи. Сега, когато вече имаме приет бюджет на РБ, ще внесем с този бюджет и членството ни в Черноморските общини и ще бъде платено.“

Веднага е контрирана, че членския внос на общината в други асоциации и сдружения е платен също без да има бюджет на РБ. Защо за един членски внос може, а за друг не може? Оправданието за бездействието на Илчев и непрекъснатия му стремеж да саботира, не изпълнява и игнорира решенията на общинския съвет НАПРАВО ИЗДИША.

Цитат от протокол на заседанието: Изказване на Катя Пеева-директор Дирекция „Финанси и бюджет“- „Платено е на Сдружението на общините членството. Тъй като там се ползва процент намаление, ако се плати цялата такса до края на април.“

Значи логиката е невероятна – кмета не подал членството и не е платил членския внос към  Асоциация на Българските черноморски общини през декември, защото „оставил“ за януари, евентуално за февруари. Обаче февруари пак не платил членството, не е платил и март и април, та чак до август, защото нямало бюджет на РБ, обаче до април платил друг членски внос към  Сдружението на общините, заради намаление. Ей логика, управленско виждане и управление, без грешка, направо капацитет тип „въздух под налягане“.  До април Жоро Илчев и управявания от него екип хванаха процент намаление на една такса, но като не платиха друга – изпуснаха няколко стотин хиляди лева за туризма в Провадия и изтърваха и пропиляха възможност в Провадия общината да си партнира с Министерството на туризма, конкретно за и в полза на туризма в Провадия.

Ето за това, заради една не заплатена навреме вноска за членски внос Провадия не е допустима да кандидатства за средствата за маркетинг и реклама от Министерството на туризма.

Марияна Кордова, началник на политическия кабинет на Министерството на туризма,  каза че се търси качествено нов подход в разпределението на парите за реклама. „Предлагаме проектен принцип за  кандидатстването за  средствата за маркетинг и реклама. Търсим начин за разширение на активния туристически сезон по Черноморието. Ще работим  на пазари като Германия, Полша Унгария, скандинавските страни и Великобритания. Държавните пари, дошли от парите на данъкоплатеца и вкарани в реклама за туризма, който храни десетки хиляди семейства, могат да бъдат умножени.“, допълни Кордова.

Общият размер на средствата за изпълнение на Процедурата е в размер на 5 000 000 лв., финансирани от държавния бюджет, посредством бюджета на Министерството на туризма. Бюджетът на един проект не може да надхвърля 400 000 лева. Краен срок за кандидатстване – 16:30 ч. на 27 ноември. В министерството очакват почти всички черноморски общини да получат помощ по тази програма.

УСПЕХ ЖЕЛАЕ ПРОВАДИЯ НА ОБЩИНИТЕ ПЛАТИЛИ ЧЛЕНСКИЯ СИ ВНОС!

ЯВНО СА СЛУЧИЛИ НА КМЕТОВЕ! ИЛЧЕВ ОЩЕ ДА СЕ ГОРДЕЕ, ЧЕ Е РАБОТИЛ ПРОТИВ ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ! … И ЧЕ ЧАКА ПРОЦЕНТ ОТ НЕЩО СИ!

ПРОВАДИЯ СИ ИЗПУСНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА МАРКЕТИНГ И РЕКЛАМА НА ИЗОСТАВЕНИТЕ В ИЛЧЕВИЯ ПЕРИОД ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТИ.

ЯВНО, ЧЕ ЧОВЕКА НЕ СЕ СПРАВЯ КАТО КМЕТ, НО ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ НАТИСКА… ЗНАЧИ ПАК ЛОГИКАТА Е НЕВЯРНА!

ВХОД С ПАРАШУТ – ИЗХОД С ШУТ 🙂

В.К.


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *