Асен Василев: През последната година спестяванията на българите са се качили със седем милиарда

Споделете в:

„Започнахме да вършим изключително трудни реформи, които бяха отлагани 20-30 години“. Това каза министърът на финансите Асен Василев пред журналисти в Народното събрание за вота на недоверие към правителството, който се обсъжда на днешното парламентарно заседание.

Попитан защо този кабинет трябва да остане на власт, той отговори: „Защото даваме ясна перспектива в каква посока се движи България“. Василев обясни, че цели сектори на икономиката, където проблемите с години са „замитани под килима“, са придвижени напред.

Дебатите по вота на недоверие на живо – следете тук.

„Започна да се придвижва напред и съдебната реформа. Това ще бъде една изключително дълга битка“, заяви финансовият министър и допълни, че първите крачки са направени, но има още много дълъг път.

„Зададохме ясна посока на България към Европа“, изтъкна Асен Василев и даде примери с влизането в еврозоната и Шенген.

„Това, което виждаме в момента, е, че бизнесът започва да инвестира, спестяванията на българските граждани през последната една година, на домакинствата, са се качили със седем милиарда“, отчете Василев. Той добави, че България е една от малкото държави в Европейския съюз, по-малко от пет, където ръстът на доходите е изпреварил ръста на инфлацията миналата година.

„Не бих подценявал вота на недоверие, тъй като докато едно нещо не е факт, нищо не е сигурно“, добави министърът.

Пари в бюджета има достатъчно, каза в отговор на журналистически въпрос Василев. Той обясни, че всеки месец се публикува балансът и в момента има над десет милиарда в сметката на правителството.

Попитан на каква стойност ще бъде помощта за Израел министърът обясни, че всяка година в бюджета се утвърждава бюджет в министерство на външните работи, с което МВнР по своя преценка може да прецени на кого да помогне България в случай на сериозна криза, така че да изявим своята солидарност.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *