Евгений Кънев: Да излезем от ЕС и да обслужваме Русия! Това ли искат миньорите и земеделците?

Споделете в:

Част от големия проблем за нашето общество по принцип е, че медиите стационарно отразяват какво точно се случва, но не дават никога контекста на случващото се. Като започнем още от земеделския протест, не стана ясно как работи европейският пазар и никой не разбра, че Украйна не е някакво външно тяло на ЕС, а е асоцииран член, което означава, че има подписан договор за свободна търговия. И ние не можем едностранно да решим дали те имат право да внасят или не.

Защитата на националните интереси е другото нещо, което е много важно, защото защитата на интересите на една група производители и в двата случая на протести се представя от медиите като национален интерес за всички българи. Това е точно обратното. На практика, при земеделския случай, затваряйки пазара за вносни стоки, всъщност намаляваме конкуренцията и така се повишават цените. Т.е. това, което всички ние плащаме в магазина. Същото така това засягаше и производителите на олио, които, за да могат да си пласират продукцията, работеха с твърди договори, които няма как да бъдат изпълнени, ако се купуват на непазарна цена съответните суровини.


Какво се случва сега – за да съществуват държавни предприятия, поддържаме огромна заетост и през цялото време повтаряме, че през тези точно предприятия рухва цялата енергийна система на страната. Това е абсолютно невярно. Да, може и да трябва във времена на нужда да се „подпира“ със „студен резерв“, но същевременно трябва да знаем, че тази централа може дълго време да не работи. Т.е. ние не бива да поддържаме хиляди заети, защото понякога може да се наложи тази централа да работи. И това е по-малкият проблем, различен от проблема за заетостта и как тези хора ще оцелеят. Защото държавата се ангажира със стратегическия план да осигури такава заетост под една или друга форма.

Т.е. проблемът явно не е в това какво ще правят всички тези хора, а в това, че те не искат да бъдат друго, освен миньори. Независимо че замърсяват въздуха, че те струват скъпо на цялото общество, дали има нужда или няма нужда, те държат да се занимават само с това и нищо друго.

Да не говорим колко пъти БЕХ отпуска заеми, за да работи тази централа и че те в последните години са постоянно на загуба. Нали ние заплащаме за всичко това. Да не говорим за здравето.

На колко граждани е казано, че тези централи ни струват 2,5 милиарда евро в лекарства, лечение и отсъствие от работа. ТЕЦ „Марица изток 2“ е в топ 20 в света по замърсяващи предприятия.

Това е прекрасен пример как се експлоатира невежеството на хората. Защото този синдикален лидер, който каза тези думи, всъщност ни казва, че явно според него е по-добре да не сме в ЕС. Тази система с квотите е съществувала, преди ние да влезем в ЕС. Какво ни казват те – дайте да живеем в 19-и век. Неистина е и това, че без квотите пак токът няма да е най-евтин. Защото токът от възобновяеми източници е по-евтин в момента.

Хората си мислят, че ситуацията от преди 12-13 години не се е променила и токът от ВЕИ все още е субсидиран и затова много скъп, но всъщност това не е така. Той вече не е субсидиран и затова не е скъп. Това е така, защото вече има пазар за него и цената на оборудването за него също падна много.

Има много неистини при защитата на интересите на група от хора. Да, трябва да им помогнем, но това не означава, че трябва да са заети, запазвайки точно тези свои работни места, докато заплашват екологията и здравето на нацията.


Защо този анализ липсва в медиите


Защото (в повечето случаи – бел. ред.) няма свободна журналистика, която да прави компетентни анализи. Има и интереси, които журналистите обслужват. Разбира се, през идеята за двете гледни точки, и те дават микрофоните на всякакви страни, от което се получава шум, който не води до нищо. Защото всеки човек си избира да слуша този, който подкрепя неговата гледна точка, но ако има истински експертен дебат, каква е ролята на централата и мините в нашата икономика, тогава нещата ще бъдат разбрани правилно от гражданите.


И въобще не е вярно, че никой не е знаел нищо за териториални планове. Те бяха обсъждани поне два пъти. Миналата година и сега отново. Т.е. тук няма никакъв заговор.


Защо са политически протестите


Защото открай време тези миньори се използват за политически цели. Знаем кой притежава мините в България, като изключим двете американски централи. На практика всички останали са свързани много силно с политиката и политически лица 20 години назад в нашата политика.

Включително финансирайки политически партии. Аз не мисля, че беше случайно, че шефът на Мини „Бобов дол“ седеше при подписване на споразумението между „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“.

Всички политически интереси се използват много грубо през такива протести, включително когато трябва да се „клати“ управлението на едно „вражеско“ правителство.


Видяхме и в двата протеста как така наречените „коалиционни партньори“ критикуваха правителството на Денков, че е слабо, не можело да преговаря, „аз ако бях, какво щях да направя“. Не казват дали протестите са заслужени или не, а казват „ние ще отидем там и ще оправим нещата.


Спасителите – според медиите


Медиите, вместо да отидат при мандатоносителя и да питат какво прави правителството, те реално интервюират винаги първо техните партньори в Народното събрание от ГЕРБ и ДПС. Но според разследване на БНТ 25% от лидерите на протеста участват в общински съвети. Е как да няма политическа намеса в протестите тогава? Преките интереси това правителство да не успее са ясни.

Всички противници на сегашното правителство и поддръжници на протеста работят всъщност за дестабилизация на България. Знаем в условията на война кого обслужва една дестабилизация. Само вижте ключовите им думи: „предатели“ и „национален интерес“. Като според техните изказвания – и на протестиращите , и на поддръжниците им, „националите интереси“ някак винаги са насочени срещу ЕС и НАТО. А националният интерес според тях все клони към обслужване на Русия.

Например от зърнарите чухте ли някой да обвини за сегашната ситуация Путин? Да, Путин няма пряко отношение към протестите, да, но ако Русия не бе блокирала зърнената сделка на Украйна, нямаше да се налага зърното на Украйна да минава през други територии, включително и България. Ето я връзката.

Ако човек това не може да направи, значи не може да събере две и две. Някой да отиде пред Руското посолство и да протестира с тракторите там? Затова, че украинското зърно заради тях минава през България? Не. Защо го правят: с някакви подбуди или просто от вяра, това е друга тема. За съжаление обаче, има твърде много организации, които във време на война разбират националните интереси като противоборство с общата политика на ЕС и НАТО.

Какви са нашите национални интереси според тези хора? Да излезем от ЕС и да станем сива зона като Беларус ли и да обслужваме руски интереси?

Защото друга опция няма. Защо руснаците без проблеми заеха и блокираха не румънското, а нашата зона на икономически интереси в Черно море. Защото знаят, че България е беззъба. Такива примери показват, че или има масова неосъзнатост, или има масово манипулиране на населението и то не вижда истинския национален интерес на България.


Кой е виновен за протестите


Аз ще попитам кой създаде тези едри земеделци, например? Десетина фамилии. Нали не си представяте, че тези зърнари сами ще тръгнат на протест, ако няма зад тях тези десет фамилии. А тях ги създадоха именно двете партии, които през годините на прехода управляваха сектори като земеделието и енергийни – ГЕРБ и ДПС.

В сектор Енергетика за толкова години не са станали никакви реформи, но пък имахме сделки с Русия като „Турски поток“, който изградихме безплатно в тяхна полза, преди това „Южен поток“, заради който си отиде КТБ, зад който бяха пак същите лица.

Какво говори това? Те забъркаха тази каша, обещавайки, че статуквото ще се запази за винаги.


Когато опря ножа до кокала и трябва да се правят реформи, за да се развива България по своя европейски път, те казват, че сегашното правителство, което иска да прави реформи, то е виновно, защото праща на планове Брюксел. А тези, които забъркаха кашата, сега спасяват положението, едва ли не. И пак според тях правителството за нищо не става и ако ги няма тях, всичко ще рухне. Това им е наративът, който и през медиите минава непрекъснато.


Всъщност истината е, че те уж искат да правят някакви реформи, но само ако техните хора управляват тези реформи. Просто за тях винаги въпросът е за хора. Винаги атаките на ГЕРБ и ДПС срещу правителството са персонални, а не за политика. Те явно така работят и разбират политиката – на персонално ниво – мой човек, твой човек.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *