Дигитална раница: Що е то?

Споделете в:

Тежката раница, пълна с учебници по всеки предмет, отива в историята. Поне такава е идеята с нововъведението, наречено “дигитална раница”, до което ще имат достъп ученици от 1. до 12. клас. Какво представлява? 

Дигиталната раница е всъщност платформа, в която всички учебници ще бъдат достъпни за учащите. Съдържанието на всички учебни материали вече е достъпно електронно, а освен това учителите имат възможност да създават съдържание, което по-късно ще бъде публикувано, след проверка от експерт, пишат от Българското национално радио. 

Предстои още обучение на преподавателите, тъй като има много новости, включително и свързани с електронния дневник.

Дигитализацията във всички сфери, включително и в сферата на образованието, е необратим процес, но все още има скептици. Някои преподаватели се притесняват, че няма да бъде полезно и практично.

Платформата на МОН предлага богат учебен материал, достъп до оценките на учениците, възможност за даване на домашни и възможност за провеждане на онлайн уроци. 

Използвайки дигиталната раница учениците ще имат достъп и до персонализирано съдържание за всеки от тях, съобразено с техните знания и трудности. Не е ясно дали материалите ще бъдат адаптирани и за учениците със специални образователни потребности.

Учебната 2023/2024 г. започва и с друго нововъведение – електронни бележки. Медицинската бележка за извинение на отсъствията на учениците от 1 до 12 клас ще се издава само по електронен път от първи октомври. Целта е родителите и учителите да бъдат улеснени. От МОН уверяват, че личните данни на децата ще бъдат защитени. 

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *