ГЕРБ Провадия не искат Илчев за кмет. Ще ги чуят ли в София?

Споделете в:

Обществено известен факт е, че на 12.07.2023г. в община Провадия се проведе събрание на ПП ГЕРБ за номиниране на кандидати за кмет на община, кметове на кметства и общински съветници в Община Провадия. Почти никому неизвестен е обаче резултата от това събрание.

От наши отлично осведомени източници разбрахме, че между кандидатите за общински съветници и кметове има много нови непартийни лица, специалисти доктори, архитекти и др. , но по-интересен е резултата от номинациите за кмет на Община Провадия, на който искаме да обърнем специално внимание. На събранието са присъствали 49 члена на ГЕРБ с право на глас, между които е имало освен редови членове, много кметове, кметски наместници и общински съветници. Номинациите за кмет са били 3.

Първата, направена от Татяна Михалева, настоящ „еколог“ на Община Провадия и подчинена на кмета Жоро „Бирника“ Илчев, номинира именно началника си Илчев за кандидат за кмет на Общината.

При гласуването, настоящият кмет Илчев получава само 3 гласа „ЗА“ от 49 гласували, като единият за най-безсрамно е неговият. Цялата структура, всички кметове, съветници и ръководство на ГЕРБ Провадия гласува против номинацията. Непоклатимо нагъл, след събранието, Илчев е чут да казва, че няма значение, колко гласа има за него, на него му стига само да е номиниран само с един глас, дори и неговият само, за да е отново избран за  кандидат кмет.

Втората по брой гласове със 17 гласа „ЗА“ е номинация на Диан Парушев. Той е уважаван в средите на ГЕРБ и познат като един от учредителите на партията в София. За кратък период служи като заместник кмет на Община Провадия, като през месец май 2022г. сам подава оставка с мотивите, че общината не се ръководи по правилен и в съответствие с вижданията на местната организация на ПП ГЕРБ начин. Няколко дни след това с декларация цялата организация на ГЕРБ Провадия сваля доверието си от кмета Жоро Илчев.

Третата и с най-висок брой гласове номинация е тази на Димо Димов, Общински ръководител на ГЕРБ Провадия и Председател на Общински съвет Провадия. Той е получил 46 от всички 49 гласа „ЗА“ т.е. пълна подкрепа на всички кметове, кметски наместници, общински съветници, ръководство и членове на ГЕРБ. Очевидно липсват само трите гласа „ЗА“ на настоящия кмет.

Всеки би решил, че Жоро „Бирника“ Илчев този път е вън и недвусмислено кандидата за кмет на ГЕРБ за Община Провадия е ясен. И ще сгреши! Защото спомнете си другия прякор на досегашния кмет – той е „ПАРАШУТИСТА“. На същите номинации през 2019г. ситуацията е подобна, само гласовете са малко по-различни. При 36 присъствали членове с право на глас и 35 гласа „ЗА“ Димов и само 7 „ЗА“ Илчев, той е „парашутиран“ за кандидат кмет на Община Провадия.

Интересното е, че местната организация на ГЕРБ Провадия се е опитала да се противопостави на подмяната. В интернет пространството циркулират няколко документа, единият е писмо до Изпълнителната комисия на ГЕРБ относно резултатите от проведеното през 2019г. номинационно събрание за кандидати за кмет на Община Провадия. Най-общо казано, в документа, приличащ по-скоро на декларация подписана от 18 човека от ръководството и кметовете на ГЕРБ в Провадия, е дадено становище относно четирите номинации за кмет на Общината, като е обърнато внимание, че обединяващата фигура с най-много гласове е тази на общинския ръководител Димо Димов. Втората и третата номинация са на Диан Парушев и Дияна Агностиева, на които няма да се спираме в момента, но ще прикачим цялото писмо, което е наистина интересно. Почти половината от документа е посветен на персоната на тогава никому неизвестния Жоро Илчев. В него организацията в Провадия обръща внимание, че три години преди местните избори през 2019г. Илчев е бил представен на част от ръководството на ПП ГЕРБ Провадия от Диана Агностева, като човека определен от Цветан Цветанов да бъде следващия кандидат за кмет на Община Провадия от ГЕРБ. След това е „изчезнал“ и не се е включвал нито партийните мероприятия на организацията нито в обществения живот на Провадия. После се е само- номинирал за кмет на общината чрез публикация в интернет без знанието на ръководството и е използвал името на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. По-нататък организацията на ГЕРБ в Провадия апелира да се вземат под внимание резултатите от номинационното събрание и настоява, че кандидатът за кмет трябва да е познат, роден, живял и работил в общината, от познато семейство с добра репутация, с известна позиция по обществено значими въпроси. Изтъкват, че Жоро Илчев е непознат за ръководството, членовете, кметовете и обществеността, никой не знае къде реално живее, не познава съпругата или семейство му, нито позициите му и политическите му възгледи.

Въпреки аргументите и позицията на организацията, всички знаем какво се случва в последствие – Жоро Илчев е натресен за кандидат за кмет на Община Провадия от ГЕРБ. Запознати със събитията, разказват че местната структура е имало два варианта за избор – да бият отбой, както се е случи през 2015г. когато беше спусната кандидатурата на Дияна Агностева и това би означавало служебна победа за бившия кмет Филчо Филев или да гласуват доверие на никому непознатия Жоро Илчев и да се надяват, че представящият се за „милеещ за града успешен бизнесмен“ ще изпълни обещанията си с подкрепата на ГЕРБ. Избират това, което смятат за по-малкото зло и Жоро Илчев става кмет на Община Провадия. След изборите Диан Парушев е назначен за заместник кмет на Община Провадия, а Димо Димов е избран от общинските съветници за председател на Общинския съвет Провадия. Сред симпатизанти на ГЕРБ и жители на община Провадия се говори, че първоначално, всички са мислели, че нещата ще тръгнат добре и в правилната посока за община Провадия. Уви, след като година и половина не видели никакви промени, нито в администрацията, нито нови проекти, нито обещаните спортни зали и т.н. натиска от ръководството на ГЕРБ и Общинския съвет се увеличил. Кмета Илчев раздавал наред празни обещания без никакво покритие и намерение да ги изпълнява. 

Нещо повече, малкото проекти, които бил започнал, като ремонта на централен площад, асфалтиране и др. били крайно некачествени. Отношенията между ГЕРБ Провадия и Жоро Илчев се обтягат. В множество случаи се налага се Общински съвет Провадия да коригира завишените от кмета средства по проекти, какъвто е случаят със зала 119 в община Провадия през 2021г., при който съветниците намалят сумата за ремонта на една зала от 220 квадратни метра от над 400 000лв. на 249 000лв.

В крайна сметка, през май 2022г. заместник кмета Диан Парушев подава оставка от заеманата длъжност, убеден, че общината не се ръководи по правилен и в съответствие с вижданията на местната организация на ПП ГЕРБ начин. Няколко дни след това, с решение и публикацията му в социалните мрежи, местната организация на ГЕРБ сваля доверието си от кмета Илчев, като декларира, че приема изложените мотиви от заместник кмета и заявява, че това не са само лични мотиви на заместник кмета, а мотиви и вътрешна убеденост на цялата местна организация на ПП ГЕРБ. Местната организация и групата на ПП ГЕРБ в Общински съвет Провадия, заявява, че ще продължи да върши работата си като коректив на кмета доколкото позволяват инструментите на разположение на местната законодателна власт и ще предлага решения, за които смята че са в интерес на гражданите на Община Провадия.

И така, от 2019г. се стига отново до същия повратен момент през 2023г. Скоро ще разберем, ще бъдат ли зачетени номинациите и гласът на Герберите в Провадия или отново ще има въздушен десант. Както сами те отбелязват е декларацията си, Община Провадия не е червена, но винаги външни сили и предизборно предизвикани трусове са предотвратявали спечелването на изборите. Явно дали Община Провадия ще се развива или ще има още четири загубени години с парашутисти, не зависи от провадийци!

ПП. И все още, дори и към този момент, четири години по-късно никой от Провадия не познава съпругата и синовете на „загрижения“ Парашутист Софиянец. И никой след четири години не знае какви идеи за поробването на провадийци има „Бирника“. И искал да управлява Провадия още 4 години…..


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *