Провадия е общината с най-странните поръчки! Там кмета плаща 100% авансово за доставка на служебни коли. А гаранции?

Споделете в:

На 9 март писахме: „ПУКА ЛИ МУ НА КМЕТА СОФИЯНЕЦ ЖОРО ДАНЪКА ИЛЧЕВ ЗА ПРОВАДИЯ? В Провадия нямат обществен транспорт, но купуват автомобили за 100 000лв… За сравнение търга за автобусния превоз е обявен за около 98 599,20лв., а за автомобилите, които искат да купят за 99 999, 60лв. И не е чудно, че никой не се явява на търга. Двата им автомобила струват повече отколкото осигуряването на линиите между 25 населени места в общината.“

Наистина на ефтинийката за обществен транспорт не се яви никой. Затова пък кмета пряко договори, без обществена поръчка, с определена от него фирма. Транспорт под натиска на хората и социалните мрежи – има. Ще има и служебни коли джипки. За 100 000лв. Уж за комисията за малолетни, щото не можела да стигне до деца, които живеят на трудно проходими места.

А въпроса е – има ли в Провадийска община такива трудно проходими места? Ако има (което засега се отрича) защо не създадат на тези деца условия на живот в обществената среда – напр. като направят пътищата до домовете им проходими.

Когато от една институция, каквато е общината се приказват алабализми и празни приказки е нормално и дискутиращите с тях да им отговарят по същия начин. Без да влизаме в зоната на здрача на кмета и приближените му трима- четирима служители, които си мислят, че колят и бесят в общината, направо изстрелваме какво е направила разполагащата с бюджета и парите на провадийци върхушка Кмет₰СО.

През март месец на 2023г. са определени сто хиляди за закупуването на два автомобила.

Процедурата е направена. Има избран изпълнител, но класираната фирма на първо място се отказва.

Договорът е сключен с фирмата класирана на второ място и от сумата сто хиляди лева договорът е сключен на деветдесет и девет хиляди и шестстотин лева. Или само четиристотин лева икономия.

Но това не е най-фрапиращото, казва общински съветник Анатоли Атанасов, който разказва потресаващата история със стоте хиляди аванс за джипки за фукане.

Фирмата, избрана за изпълнител е „Рив Комерс“ София. Тази фирма е създадена през 2019г. А никъде в предмета на дейност на тази фирма няма, че може да препродава автомобили или да е някакъв официален вносител, примерно на Дачия Дъстър.

Уставният капитал на това дружество е 10 български лева.

Най-интересното оттук нататък следва: В договора с общината е заложено, че възложителят или община Провадия плаща авансово сто процента от сумата.

А тези автомобили ще дойдат след сто и осемдесет дни.

„Това малко ми напомня на едни самолети, които платихме и още ги чакаме. Никъде досега не е било това нещо – сто процента авансово плащане. Каква е гаранцията, че тази фирма ще достави автомобилите? Фирма с уставен капитал 10 лева шест месеца ще разполага с данъците на провадийци, ще оперира с техните средства, а ние най-елементарни работи, най-елементарни неща не можем да направим. Било то да закърпим някоя дупка. Всички сме минавали по улица „Янко Сакъзов“, улица „Бойчо Желев“, по Северният надлез. Дори на скоро бях свидетел на улица “Иван Вазов“, която е на две крачки от общината наши съграждани запълваха дупките с бетон. А ние предоставяме сто процента авансово средства на една фирма, която дейността й няма нищо общо с доставка на автомобили. Нали ви се струва това малко – Шменти Капели ли, как се казваше?“ – се възмущава общинския съветник Атанасов.

И най – интересното е, че въпреки че 100 хиляди лева общината дава авансово, а след 6 месеца след превеждане на парите двата джипа трябват да се доставят – първата фирма се отказва. (АКО СМЯТА ДА СЕ ИЗПЪЛНИ ПОРЪЧКАТА НИЩО НЕ ГУБИ, ЗАЩОТО НИЩО НЕ ВЛАГА, РАБОТИ С ПАРИТЕ НА ОБЩИНАТА И РЕАЛИЗИРА ПЕЧАЛБА). Тя е БГ ТЕЛЕКОМ НЕТ ЕООД и е свързана с друга фирма от гр. София, р-н Овча купел „ВЕСЛЕЦ ГРУП“ЕООД. А втората фирма, която печели след отказа на първата – РИВ КОМЕРС е свързана с друга фирма от гр. София, р-н Овча купел „ВЕСЛЕЦ ТРЕЙД“ЕООД.

Въобще, само софийски схеми, навързани като свински дружества от кмет Софиянец на който въобще не му пука за нищо и за никой, а само мисли за неговия си джоб. Страшна работа, оттърване – няма!

Ей такива работи в Провадия – не шменти капели, а кирчовите алабализми!


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *