Директор на училище изобличава задкулисие в Провадия след ремонт на сграда за 2,5млн

Споделете в:

Над 2,5млн. лева ще струва осъществяването на ремонта на построено училище в Провадия. Въпреки прехваления проект, милионите левове и големия PR, който си прави кмета на Провадия с училищния ремонт, се оказва, че вместо да има решени проблеми, проблемите се задълбочават.

Не кой да е, а многоуважавания директор на I-во Основно училище „Христо Смирненски“ Провадия – Божидар Станков, в свое становище по докладна на кмета на Провадия (за действия по проекта за 2,5млн.лв.) изобличава съществуващото задкулисие и изразява несъгласие с докладната на кмета.

Припомняме, че 2 милиона осигурени от МОН трябваше да решат дългогодишен проблем в Провадия – учениците и колектива на техникум са настанени в сграда на I-во Основно училище „Христо Смирненски“ Провадия. Така от 2010г., когато тогавашния общински съвет разпределя наличния сграден фонд между /бивше ПТУ, сега/ гимназия по туризъм и основното училище- се налага малки и големи обучаващи се да търпят неудобства. Напр. малките ученици от основното нямат въобще физкултурен салон, а големите от техникума готвят в подземие, тъй като специализираната кухня е изградена в такъв етаж от общата сграда.

В съседство на съществуващата уч.сграда има построена, но неизмазана и довършена друга училищна сграда. През 2020г. МОН вижда възможност завършването и въвеждането в експлоатация на т.нар. дванадесеткласно училище в Първо ОУ„Христо Смирненски“ гр. Провадия да реши и проблема със съвместяването на две училища в една сграда. И дава зелена светлина. Тогавашния министър отпуска и МОН одобрява представения от провадийска община проект на ст-ст 1 999 300 лв., което включва разходи за строително-ремонтни дейности на тяло Б (учебен корпус) и тяло В (спортна зала, актова зала и др.), проектиране, строителен надзор и въвеждане на обекта в експлоатация. Проекта трябва да е готов и издаден до края на 2022г.

Последват редица неудачи, които могат да доведат до загубване на двата милиона от МОН. Забавянето в обявяването на обществената поръчка, както и в съставянето на количествено – стойностните сметки, вкл. на заложените дейности за извършване по проекта се коментират от провадийци като машинации между кмет&СО-отдел по Обществени поръчки и строителни фирми – любимки. През годините има проведена една „неуспешна“ обществена поръчка.

През 2022г.  кмет&СО-отдел по Обществени поръчки откопчват от общински съвет Провадия още 300 000лв., които гласуват на драго сърце отпускането на тези средства. Спекулацията „изправяне до стената за пари за болница или училище“ винаги и навсякъде върши работа. Никой от съвета даже и не си помисля да държи отговорност на кмет&СО-отдел по Обществени поръчки какво са проспали от 2020 до 2022г.

През април 2022г. е обявена втора обществена поръчка. Вече прогнозната стойност е  2 225 726,98 без ДДС или малко над 2 670 000 лв. с ДДС.

Откъде ще дойдат останалите около 300 000 лв. и дали „заложник“ на тях няма да станат малките деца от Първо ОУ„Христо Смирненски“ гр. Провадия и едни 2 милиона лева на Министерството на образованието и науката? – това изплува едва през 2023г. Какво и кого визира НЕ КОЙ ДА Е, а многоуважавания директор на I-во Основно училище „Христо Смирненски“ Провадия – Божидар Станков, КОГАТО в свое становище по докладна на кмета на Провадия (за действия по проекта за 2,5млн.лв.) ИЗОБЛИЧАВА СЪЩЕСТВУВАЩОТО ЗАДКУЛИСИЕ и изразява несъгласие с докладната на кмета?

В тази връзка припомняме две неща:

  • На сайта на община Провадия през 2020г. е публикувано: „На 04.02.2020 година министърът на образованието и науката г-н Красимир Вълчев бе на работно посещение в Провадия. Министър Вълчев се запозна с работата на педагозите в I-во Основно училище „Христо Смирненски“ и Професионалната гимназия по селско стопанство „Земя“ в гр.Провадия. Гости на провадийските учители бяха и д-р Венцеслава Генова – началник на Регионалното управление на образованието Варна, народните представители от Трети Варненски многомандатен избирателен район г-жа Таня Петрова и г-н Павел Христов.“ – директори на споменатите училища са директорите Станков и Станкова.

/ето защо си позволяваме не само да цитираме хората от Провадия, но и наслояваме с факти от общински публикации аргументи, в подкрепа на твърдението по – горе, че директора позволил си да посочи НАЛИЧИЕТО НА ЗАДКУЛИСИЕ е уважавана личност. Щом той си е позволил да посочи с пръст задкулисието в Провадия, то това значи, че това е общоизвестен факт и на провадийци им е писнало вече/

  • Отново през 2020г.е публикувано в документацията на проекта: „Изпълнението на проекта ще създаде нова многофункционална инфраструктура за спорт и училищни мероприятия на закрито, както и обособяване на модерна учебна кухня за професионална подготовка.“

Както става ясно на заседание на общински съвет в края на м.юни – в проекта не е предвидена нова кухня в ново ремонтираната сграда, защото „нямало предвиден кабел и мощности“. А от писмото на директор Станков става ясно, че „спортната площадка с площ 9450 кв.м.“ е просто стария асфалтиран двор и превръщането му в спортна площадка е скъп процес, който не е предвиден в този проект.

В крайна сметка задкулисието може да усвои едни 2,5 милиона лева, но за тези пари не осигурява нормално функциониране на двете училища в две отделни сгради „защото не е предвидено по проект, затова искаме училището на големите да продължава да ползва базата на малките“.

Задкулисието има и доводи – няма мощности, няма кабел, няма проблем да няма авариен изход, няма да дадем останалите 300 000лв., дето още не се знае откъде ще дойдат, материалите са скъпи, няма отделно парно, парите ще си ги делят двамата директори. Е за къв чеп замина тогава един милион? Хайде един милион купихте пяна, дограма, санировка, материали плюс труд хайде половин милион да е, 1,5млн., хайде 2млн. да е…ама за два милиона и половина един кабел за кухня да не може да заложите, пък било и то професионална???

Ето на това му се казва професионално задкулисие! Нали?


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *