„Солвей Соди“ отбелязва 160-годишнината на Група „Солвей“ с поредица от събития

Споделете в:

Спирос Номикос, генерален мениджър на Солвей за България и изпълнителен директор на „Солвей Соди“

Празненствата започнаха и ще продължат през седмицата с още две събития в София и Варна

През 2023 г. белгийската научна Група „Солвей“ отбелязва 160-годишния юбилей от създаването си. Празненствата за отбелязването на годишнината в България започнаха на 24 юни 2023 г. в Девня и ще продължат през седмицата с още две събития в София и Варна.

Една от първите мултинационални компании в света, “Солвей“, е създадена от белгийския учен и предприемач Ернест Солвей през 1863 г., който прави технологичен пробив, като създава по-екологичен процес за производство на синтетична калцинирана сода.

Той променя начина, по който се произвежда стъкло и дава възможност да се случат индустриални революции. Компанията „Солвей“ е създадена с наука, изобретателност и глобализация, а тази магическа комбинация оказва положителна роля в развитието на човечеството.

160 години по-късно Група Солвей продължава да се развива успешно, да надгражда завещаното от нейния основател и да го предава на идните поколения, каквото е и мотото на тазгодишните чествания.

Наследството на Ернест Солвей е наука в полза на човечеството, грижа за хората и обществото, издръжливост, преоткриване и решителност. В юбилейната 2023 г. Група Солвей отваря нова страница, вдъхновена от 160-годишният изминат път, със създаването на две нови компании… два нови пазарни лидера, на които ще предаде своите ценности и знания. Тази година празнуваме Солвей… наследството, човечността, науката… за идните поколения.

Тържествата започнаха на 24 юни 2023 г. в Девня, домът на завода на Солвей в България за производство на калцинирана сода, „Солвей Соди“. В съботната вечер градският парк „Разсадника“ се изпълни с бивши и настоящи служители на „Солвей Соди“, техните семейства, жители на Девня, представители на местната власт.

Началото на събитието беше поставено с емоционално видео обръщение от Илхам Кадри, главен изпълнителен директор на Група Солвей, разказващо за историята, настоящето и бъдещето на компанията.

Спирос Номикос, генерален мениджър на Солвей за България и изпълнителен директор на „Солвей Соди“ поздрави гостите и акцентира върху постигнатото през последните 26 години в завода в Девня с думите: „След приватизацията на Соди постигнахме много. Инвестирахме над 1,6 млрд. лв. в модернизацията на производството и в безопасността на всички, работещи с нас, както и в опазването на околната среда.

В близко бъдеще сме си поставили амбициозни цели, за да преминем успешно през енергийния преход, който включва няколко големи проекта. Радвам се, че ще вървим заедно напред, като продължаваме делото на Ернест Солвей за идните поколения.“

Свилен Шитов, кмет на община Девня, поздрави всички бивши, настоящи и бъдещи служители на „Солвей Соди“, като каза, че се радва, че на територията на общината има инвеститори с такава дълга и богата история, които се грижат за безопасността, околната среда и хората. Изтъкна и множеството съвместни проекти между общината и компанията, които ще продължават и в бъдеще.

Тържественият концерт продължи с изпълнения на народната певица Диляна Михалева,  вокална група за народно пеене „Содовици“ и Костадин Илиев.

Звездата на вечерта безспорно беше обичаният от всички Веселин Маринов, който изнесе един незабравим концерт за публиката в Девня.

Събитията за отбелязването на 160-годишнината на Група Солвей в България продължават на 30 юни в София с концерт барокова музика и на 1 юли във Варна с ексклузивна прожекция на документалния филм за полярната експедиция „Нанок“ в полза на науката, спонсорирана от Група Солвей.

„СОЛВЕЙ СОДИ“, Девня е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият завод в Европа за производство на синтетична калцинирана сода.

Калцинираната сода има широко приложение в производството на стъкло, на перилни и почистващи препарати, в металургията, силикатите и стъклените влакна. Содата бикарбонат обслужва пазарите на хранителни продукти, фуражи, пречистване на димни газове и здравеопазване.

„Солвей Соди“ е приватизирано през 1997 г., с основни акционери белгийската научна група „Солвей“ (75 %) и турската група „Шишеджам“ (25 %).             


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *