Провал на развитието на туризма и крепост Овеч в Провадия за 2022г.

Споделете в:

Колкото и хубави снимки на крепост Овеч да се въртят в социалните мрежи, реалността в Провадия е плачевна. Това разкри отчет на изпълнение на програмата за развитие на община Провадия за 2022г. Отчетът е разгледан на Консултативен съвет по туризма към общината и е предложен за гласуване на общинския съвет. Общинския съвет отказва да гласува положително, че има развитие на туризма в общината. Това е поредния шамар, ударен на кмета, но него реално не го интересува.

Самата община се оказва, че само се опитва да събира такси от билетчета за посещение на крепост Овеч без реално да влага средства за поддръжката на туристическия обект. Моста на крепостта е вече опасен за преминаване. Въпреки лошото му състояние, община Провадия, за да влезе някой лев в касата, нито го затваря, нито го обезопасява. За ремонт да не говорим. Трета поредна година ремонта на моста на крепостта е само на гръмки обещания и нулево изпълнение. А съвсем сериозна е заплахата, след като от инженер – конструктор имало и становище, че желязната вита стълба водеща към крепостта е в лошо и опасно конструктивно състояние.

/популярни личности в страната се възхищават на богатството на Родината ни – крепост Овеч, местни хора ги канят да видят плачевното състоянието в което общината поддържа това богатство/

Плюс това от самия отчет се оказва, че Община Провадия събира туристически данък от бизнеса в бранша, а парите от данъка не отиват по предназначение. Така самата община бойкотира и местния туристически бизнес, който и без това се е свил до скромни размери за град с такива значими туристически обекти като крепост Овеч, Праисторическият комплекс Провадия-Солницата (5600 – 4350 г. пр. Хр.), което го прави най – древното селище в Европа, скалните манастири и т.н. Туристическия частен бизнес в Провадия се е свил до около три хотелчета с малък капацитет, каквито има и в общини без такива значими туристически обекти.

Пълен провал и без това е мотото на кмета на Общината Софиянеца Жоро (Данъка) Илчев в много направления от управлението на града и селата на общината. Но този провал в туризма през 2022г. е чиста загуба и ще има трайно и дългосрочно влияние върху самочувствието на всеки един провадиец. Напразно провадийци се хвалят с крепостта си, се вижда, когато не успяват да заведат своите гости на нея от страх да не пропаднат от изгнилия мост или витата стълба със скъсани заварки, които са на поне 40 години. Или ги водят с хиляди предупреждения „тук внимавай“, „да не минаваме от тук, знам друг път“ и т.н.

/дъските на моста са изгнили, изметнати, а поправките, доколкото ги има са като от кръжока „направи си сам“/

„Изготвено е обследване на мостовото съоръжение от инженера, който го е проектирал, и има предписание за цялостен ремонт. Такива дейности не са извършвани, въпреки че имаше отделени пари за това в бюджета на общината.“ – пише в отчета за 2022г. И къде са използвани тези пари, ако ремонт няма през 2022г.? През 2022г. за пореден път общинския съвет отново гласува 120 000лв. за „Основен ремонт мостово съоръжение Крепост „Овеч“. Отново не е поправен моста до състояние, което няма да е опасно за преминаващите, но къде отидоха парите? Кое беше по – важно за Жоро Данъка от живота на хората, имиджа на Провадия и красотата на Крепост Овеч.

/където се вижда от преминаващи се коват непрофесионално дъски да се укрепи тук – так, а отдолу е батак…все пак отдолу не се вижда от туристи … желязна логика на кмета/

От отчета се оказва, че работата която трябва да я финансира и извърши общината частично се извършва от Туристическо дружество „Орлови скали“, Ротари клуб Провадия и Музея в Провадия. Те поставят маркировки и указателни табели, прочистват екопътеки, прожектират филми, запознават туристи с характерни за района занаяти, обичаи и т.н.

Идеята за създаване на Музей на солта, също е изоставена и общината не изготвя ПУП за да може да се кандидатства по програми, въпреки че има решение на общинския съвет.

Не са създадени нови  туристически пешеходли и вело – алеи. Не са провеждани срещи с туроператори. Които апропо не могат да се проведат, тъй като моста на крепостта е опасен, но не е затворен, а кой сериозен туроператор би завел група туристи на изгнил мост с липсващи и изгнили носещи елементи. Не е представен местния туристически бизнес пред други общини, а нощувките в Провадия за 2022г. са спаднали с 60%, което е нормално при положение, че туристическите обекти на територията на общината са неподдържани, със съоръжения опасни за живота на хората, неремонтирани въпреки предвидените средства за това и изоставени.

/Табела в центъра на София популяризираща крепост „Овеч“ – все пак това е национално богатство, което обаче от три години кмета на Провадия докара до опасен обект/

Няма как кмета на общината да иска да развива местния туризъм без да влага и 1 лев в него. Единственото вложение от 500лв. за информационни брошури е направил местен ресторантьор. А служителите от общината раздават финансираните от него брошури, поради липса на други и желание от страна на кмета Софиянец Жоро Данъка да направи нещо по въпроса с реално влагане на поне 1лев в отпечатването на информационно – рекламни материали.

СРАМ!

Дерзайте хора от Провадия, този срам няма вечно да виси кметското място да стопира туризма в най – древния град на Европа!


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *