Пак е време Жоро Илчев да нагуши общинари в Провадия. За да са доволни и гласуват за него, ако се кандидатира от друга партия

Споделете в:

Отново България е на прага на избори. Последните бяха преди около половин година. Докато за народа това е бич, за провадийските приближени до кмета общински служители е добре дошло. На предните, по – предните и още по – по – предните избори за народно събрание кмета на Провадия им раздаде под формата на възнаграждения хиляди левове.

Как става това? – с една заповед на кмета. В нея кмета пише едно изречение: „ във връзка с подготовката, организацията и провеждането на избори за Народно събрание…“ – на тоя 500, на другия 2 000, на третия 1 300, на следващия 800, на някоя заблудена измислена длъжност, като отговорник транспорт – 200лв., а на шофьора който реално извършва транспорта пак 200лв. Значи за изпълнителя на работата и за някой, който само на хартия го ръководи – едно и също.

На секретаря на общината, въпреки че задължението за организация на изборите, му е вменено със закон, кмета дава най – много пари. Темата за секретаря Денев и главния юрист на общината Богдана Стойчева и техните възнаграждения е широко разгледана в публикация на местния сайт „На фокус Провадия“. Веднага след тях, обаче, на нас ни прави впечатление едно име – Женя Милкова, която от „На фокус Провадия“ съобщават, че е заместник директор на училище, в заповедта на кмета пише, че е общински служител „Длъжностно лице по Закона за личните данни“, а ние ще ви припомним, че е заместник -председател на Общинската избирателна комисия и с гласа си спаси от лапите на ДАНС кмета на Провадия Илчев. По повод на констатациите на ТД „Национална сигурност“ с които от ДАНС сигнализират компетентния орган, тогава Женя Милкова вписва мнението си в протокола и то е следното:  „Считам, че г-н Жоро Илчев е предприел необходимите действия за отстраняване на несъвместимост и не носи отговорност за действията или бездействията на други лица“. Не бил виновен той, други носели отговорност за това, че ДАНС са го хванали в несъвместимост със заемания пост. Закривайте ДАНС тогава, Милкова и ОИК Провадия ще охраняват интересите на страната и даже ще вземат компетентно становище „считайки“ нещо си за войната в Украйна, терористичните заплахи и корупцията. Не е чудно, че господина Илчев  с една своя заповед нарежда възнаграждение от 2000лв. за заместник – председателя на ОИК, същевременно служител на общината и зам. директор едновременно.

За приближена до юристката Богдана Стойчева, пък, която била бивша фризьорка, кмета е наредил да получи 1300лв. Тя трябвало да отговаря за две секции, за цялостна подготовка и т.н., като за тези пари за няколко часа (извън редовното работно време) представители от фризьорската гилдия уверяват, че са готови да отговарят и за прическите на членовете на двете секции.

Кмета не е забравил и секретарката си от добри чувства, нито еколожката, която да не е без хич отнася 200лв. у дома за това, че отговаряла била за транспорта.

Всички кметове получават едни 400-500лв. да приемат заявления в кметствата, което им влиза в задълженията по закон. А съпругата на кметския наместник на с. Староселец /бивша продавачка/, кмета на Провадия Жоро Илчев от добри чувства е назначил в ГРАО, получава 580лв. Като се сравни, че един дежурен „изборен ден“ по заповедта на кмета получава 80лв., се оказва, че Нина Иванова грабва едни 500лв. за „попълване и корекции на избирателни списъци“, освен заплатата си, вместо да й бъде заплатено само отработеното извън редовното работно време /ако има такова/. Интересно, ако кмета не й беше платил лично на нея, тя като служител на ГРАО ли нямаше да си свърши работата за която е назначена. Придошла в Провадия, също като софиянеца Жоро Илчев, наместена на служба от обща любов на по – силната си половинка и шефа си към софрите, служителката получава повече от една пенсия за нещо, за което й се плаща заплата и й е задължение.

Това не звучи ли като „нагушване“? Нагушване преди избори на „нашите хора“? Нагушване за едно голямо нищо? Нагушване – два пъти да ти платят – един път заплата и да си вършиш задълженията и един път за същото със заповед, а при някои още по – нахално за нещо измислено, неприсъщо, не естествено, защото не е допустимо с притежавания умствен капацитет? Но какъв умствен капацитет? Дали не е по – удобно на софиянеца придошъл за кмет в Провадия да захрани на всички избори такива, които осъзнават, че няма да просъществуват като сериозни капацитети при едно сериозно управление, а те от своя страна да драпат със зъби и нокти, като първи закрилници на кмета, за да остане той кмет, дори ако се кандидатира от друга партия?

Може да си отговорите, като направите сравнение с останалите общини. Хората от Провадия отдавна са се сетили да сравнят дадените възнаграждения с две други общини – община Варна и община Белослав.

„Скоро четох колко пари е раздал кмета на общинарите за предните избори. Заповедта за възнагражденията се върти във ФБ. Попитах колко пари са се платили за същото нещо за същите избори в една малка и една голяма община. В община Белослав на служителите им е платено възнаграждение за извънреден труд, за времето след работното им време, а в община Варна не са плащали на техническия екип за организационно техническата подготовка на изборите. В Провадия възнагражденията, като изключим генералните отговорници, са за отговорник на 2 секции от 1300лв. до 500лв. Ако в община Варна плащаха на общинар – отговорник на 2 секции по 1300 лв. или 500лв. (зависи кой колко е заслужил), при техните около 400 секции, Портних трябваше да разплати  100 000лв. – 200 000лв. Дали нямаше да го разпнат?

От мен питането и отговорите с резултата. От тук нататък има кой да го подеме!“ – пише Христо Радославов от Провадия, като публикува отговорите на двете общини.

„Не е луд, който яде баницата“ – гласи народна поговорка. На тези избори кмета на Провадия да им плати по две. Така поне община Провадия ще бъде по едно нещо по – напред от Варна. И ще си подобри рекорда, срещу нулата лева платени във Варна. „Луд е, който му я дава“ е продължението на народната мисъл.

Никой да не си мисли, че кмета на Провадия е този, който дава парите. Той раздава народни пари, не личните си, така че равносметката и плодовете на нахалството, което ще придобият, ще я плати пак народа.


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *