Единият от капитаните на задържаните кораби каза, че не знае в какво е обвинен

Споделете в:

Българските рибари, чиито кораби остават задържани в пристанището в Констанца, все още не знаят в какво са обвинени. Това обясни в ”Денят започва” по БНТ Красимир Петров – един от капитаните.

Разпитите им са продължили цял ден, но съставените протоколи са изцяло на румънски.

„Нормално се държаха, не е имало ексцесии, разпитваха ни цяла нощ до 5 часа сутринта. Имаме протоколи, имахме адвокати. Служебният адвокат ми даде най-лошия вариант – до 100 000 лв. глоба и конфискация на кораба.

И друг път е имало стълкновения между наши и румънски кораби, коментира още капитанът. Към момента не е ясно какво ще се случи с корабите, като при освобождаването на моряците румънците заявили, че през седмицата ще изпратят протокол за запориране на плавателните съдове.

„Надявам се да се договорят да ни пуснат корабите, за да можем да съществуваме – на мен и колегата къщите ни са заложени заради това, всеки месец внасяме по 1000 лв. в банката“.

Той коментира, че реакцията на българските институции този път е била изключително адекватна. Попитан обаче защо рибарите поискаха оставката на шефа на ИАРА Ваня Стаматова, Петров обясни: „Тя с нейното изказване показа, че е неподготвена за Европейския съюз. Не може юрист, който е преподавател, да се изказва, че има румънски води, че слагаме румънското и българското право пред европейското. Откакто е директор на ИАРА не е разговаряла с нито един рибар“.


В „Денят започва“ адвокатът по морско право Димитър Димитров коментира, че няма никакви основания за арестуването или конвоирането българските кораби и екипажите им, защото като страни членки на ЕС, България и Румъния имат равен достъп до водите. Освен това – в изнесените досега данни за акцията по задържането на корабите никъде не става дума за незаконен улов, посочи Димитров.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *