Вижте кой празнува имен ден днес

Споделете в:

На 16-ти март православната черква уважава паметта на Свети деятел Аристовул Британски, от Седемдесетте апостоли, както и на Свети Савин и Свети Папа (Папий). Преданието споделя, че Свети Аристовул бил родом от остров Кипър. Той бил брат на Свети деятел Варнава, и двамата от цифрата на седемдесетте възпитаници Христови. Имен ден празнуват: Савин, Жельо и Вильо. С пожелание за: здраве, успехи и благополучие!

Бил сателит в пътешествията на великия деятел Павел и асистент в неговите проповеднически писания. От него бил ръкоположен за свещеник на Британия (Англия), където претърпял доста премеждия, само че с плодородното си слово и светия си живот съумял да сложи основи на християнството в тази страна. Той устроил добре Църквата, сложил свещеници и дякони и там починал в дълбока напреднала възраст.

Свети Савин бил египтянин от град Хермопол и старейшина на града. Във време на Диоклетиановото гонение срещу християните той се отдръпнал край едно далечно село с доста други християни и се затворил в една барака, където прекарвал в пост и молитва. Но един бедняк, комуто Савин бил сторил огромно положително, го издал на властта. Както Юда предал Христа, по този начин и тоя дрипльо за две жълтици издал своя покровител. Савин и шестима още християни били хванати от царските бойци и отведени на съд. След огромни страдания Савин бил хвърлен в р. Нил, където и предал Богу душата си в 299 година.

Свети Папа бил родом от Ликаонския град Ларанда и живял по време на ръководството на император Максимиан. Заради изповядването на Христовата религия бил предаден на мъчения в родния си град.


На 16-ти март имен ден честват Савин, Жельо и Вильо. Желаем ви доста здраве, триумфи и благополучие!

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *