Асен Василев: Държавата не е пред фалит

Споделете в:

„Държавата не е пред фалит. Днес служебният кабинет пак започна да плаши българските граждани. Нека погледнем цифрите и числата. Фискалният резерв към края на февруари 2021 г., последните месеци на правителството на ГЕРБ по това време, беше 8 милиарда и 800 милиона. Фискалният резерв към момента и 16 милиарда и 400 милиона, с почти 8 милиарда повече.”

Как точно фалира държавата? Държавата фалира, а има два пъти повече пари в сметката на държавата в БНБ? При нашето управление 8 милиарда влязоха повече в хазната. Това стана, защото се насочихме към големите фирми, над които имаше чадъри и не плащаха данъци.

Сега се случва същото – има спад от приходите от ДДС точно заради тези чадъри над големите фирми. Тези, които се опитват да ви изплашат с фалит на държавата, се опитват да ви откраднат парите. „

Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ бившият финансов министър и кандидат за депутат от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП – ДБ) Асен Василев, който коментира днешното изказване на служебния финансов министър Росица Велкова, че България е пред свръхдефицит, има сценарий за заем от МВФ, както и риск за валутния борд и членството ни в еврозоната. 

„Преди миналата предизборна кампания, август месец, пак се изнасяха същите твърдения – ще умрем от студ, от глад, ще има свръхдефицит, държавата ще фалира. И тогава, и днес слушахме едни и същи твърдения. Какво се оказа? Не сме умрели от глад и от студ, няма свръхдефицит, има ръст на БВП и икономически растеж, първи сме по ръст на заплатите, държавата не фалира.

Не твърдя, че хората живеят много добре, но са с една идея по-напред от предишните години. Няма да се наложи да взимаме дълг от МВФ. Ще се наложи да взимаме заем от МВФ, колкото умряхме от студ през зимата“, допълни Василев.

„ Всичко се прави, за да се изплашат хората и да им се обяснява, че трябва да живеят в стабилна бедност. Ако искате да откраднете едни пари от бюджета, най-лесно е да се каже – леле, много е тежко положението, няма как да се вдигат заплати и пенсии, няма как да се води нормална, европейска политика.

Това е целта – да сплашат хората, за да може да се откраднат едни пари. Хората трябва да преценят – дали искат да останат трайно бедни или искат да имат едни нормални европейски доходи“, обяви Асен Василев.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *