Провадийци ще ходят пеша! Кмета трайно оставя общината без обществен транспорт! Изберете си го пак след 8 месеца

Споделете в:

ПУКА ЛИ МУ НА КМЕТА СОФИЯНЕЦ ЖОРО ДАНЪКА ИЛЧЕВ ЗА ПРОВАДИЯ?

В Провадия нямат обществен транспорт, но купуват автомобили за 100 000лв.

В община Провадия нямат обществен транспорт от лятото на миналата година. За началото на учебната 2022-2023 година притеснени майки на ученици нахлуха в сградата на общината да питат как техните деца, които не са с организиран училищен автобус, да ходят на училище при положение, че няма междуселищен транспорт. Множество граждани почти ежедневно поставят въпроса в социалните мрежи, тъй като работните им места са в други населени места или искат да ползват здравни грижи.  Въпроса за липсата на автобусен транспорт от повече от половин година е най – често поставяния въпрос от общински съветници на заседания на общинския съвет в Провадия.

Лошата визитка за общината, в която е прекратен договора за транспортни услуги, дори без да се търси неустойка от превозвача, се допълва от апокалиптичен отговор на кмета на въпрос как е прекратен договора. В протоколите на ОбС е протоколирано неговото становище: „След което аз отидох на среща със собственика на фирмата. Седнахме, разговаряхме. Човекът каза – Разбери ме правилно.“

Може ли да си представите – кмета отива на среща със собственика, сядат, разговарят, разбират се правилно, след това се прекратява договора за междуселищен транспорт, общината не търси неустойка?

По официални данни на Агенцията за обществени поръчки е имало обявен търг до 6 март 2023г., на който не се е явила нито една фирма. Това означава, че и през март/ април, ако не и по – дълго, в община Провадия няма да има междуселищен и градски транспорт, осъществяван от фирма – превозвач по договор с община Провадия.

По официални данни на Агенцията за обществени поръчки, обаче, общината в която няма автобусен транспорт има намерение да закупят два високо проходими автомобила за сумата от 100 000лв. Единия се купува за Комисията за противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, която не се знае ще ходи по баири и чукари ли с него или ще се фукат колко са яки. Другия не става ясно защо и за какво им е.   

Имат и изисквания за автомобилите за сто хиляди лева – да са 4х4, да са най – малко 1300 кубика, да са минимум 110 конски сили, да са със 6 степенна кутия, и т.н., вкл. да е с гаранция до 100 000км. или 3 години. В специално разяснение заместник – кмета пояснява на кандидатите, че в цената от 100 000лв. не се включва смяната на масла и филтри в периода на гаранцията и че общината сама ще плаща смяната на масла и филтри в гаранционния период.

Общината, в която няма от над половин година автобусен превоз между 25 –те си населени места, прави тази заявка без да има решение на общинския съвет.

Проверка в протоколите и официалните документи на Общински съвет Провадия показва, че няма решение за закупуване на високо проходим автомобил на Комисията за противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Но пък такива автомобили, ако не бъде прекратена обществената поръчка до 13 март ще бъдат купени и то за повече пари, отколкото е обявена обществената поръчка за автобусния превоз.

За сравнение търга за автобусния превоз е обявен за около 98 599,20лв., а за автомобилите, които искат да купят за 99 999, 60лв.

И не е чудно, че никой не се явява на търга. Двата им автомобила струват повече отколкото осигуряването на линиите между 25 населени места в общината, повече от това хората от селата да имат възможност да отидат на лекар, да отидат до града за нещо елементарно, децата на училище или на извънкласни занимания, които не се предлагат в тяхното населено място, а работещите в други населени места – на работа.

Щом имаха излишни сто хиляди лева, защо прибавиха още малко за осигуряване на елементарен междуселищен транспорт?

Докъде я докараха в Провадия само, виждате ли?

ПУКА ЛИ МУ НА КМЕТА СОФИЯНЕЦ ЗА ПРОВАДИЯ?

Още по темата четете тук: http://bgregioni.com/2022/12/30/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7-2022%d0%b3-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%be%d0%b1%d1%89/?fbclid=IwAR0rTEhI6MS_SFU_6XGkhF0JjsHMcPYDRKVUog9OD2JJprXG2IlGUqHPM3Y


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *