ЦИК обеща, че няма да има среднощно броене на изборите през април

Споделете в:

Среднощно броене на изборите през април няма да има, увери говорителката на Централната избирателна комисия Росица Матева. По думите й към момента няма проблеми с организацията на вота и се очаква изборите да струват 12 млн. лева. Днес служебният кабинет ще утвърди план-сметката за изборите на първото си заседание.

В 10 избирателни района има промени, обясни още Матева в ефира на bTV. В някои от тях се увеличава броят на мандатите, а в други – се намалява. Това се случва след обявените резултати от националното преброяване. В шест избирателни района мандатите намаляват с по 1. В три района се увеличава по един мандат и в София 23-МИР се добавят 3 мандата. По-малко от 4 мандата не може да има в района.

От ЦИК са получили уверение от печатницата на БНБ, че ще получат необходимата хартия за гласуване. До 15 март ще бъдат доставени 10 000 ролки хартия и до 25 март още 10 000 ролки. 

Матева обясни, че “разписката, която излиза от машината ще има по-различни реквизити от тези, които бяха на досега и ще се нарича бюлетина от машинно гласуване“. При самото гласуване с машините няма промени.

Що се отнася до промените в софтуера на машини, стана ясно, че от ЦИК все още водят разговори със създателите на софтуера. 

“Беше проведен един разговор, сега очакваме от тях информация, какво трябва да бъде направено. След това ще преценим на кого и как да бъде направена модификацията“, каза още Матева.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *