Опасно техническо съоръжение в парк в Провадия застрашава преминаващи

Споделете в:

Висок производствен комин стърчи в началото на Провадия. За разлика от работещите комини наблизо в промишлената зона, този стар, неработещ производствен комин се намира в парк.

Парка в началото на Провадия носи името Минерални бани и още напомня, че там някога е имало балнеолечение. След неизпълнена приватизационна сделка, вместо собствеността да се върне на общината, преминава от приватизатора в следващи купувачи. Как е станала тази схема все още никой не е потърсил сметка, според провадийци.

Стария, неработещ производствен комин от една страна граничи с главен път Провадия – Айтос, а от друга страна с парк „Минерални бани. Според живущи наблизо не само не е поддържан в годините, а е оставен на произвола на съдбата. Накъдето и да се килне, последствията ще бъдат жестоки.

Нали уж безопасността на гражданите е най-важна от всичко останало! Не и в Провадия! Тинейджъри, които са най – уязвимата група от обществото, поради самонадеяността си, редовно обикалят в района. И не са виновни, че мястото, където са избрали да се разхождат е… парка на Провадия. Сега предстои да стане още по – атрактивно, след като специална алея ще води до тях.

Вместо да бъде обезопасен района, в това число стария производствен комин и срутената стара баня, която е опасна сграда, общината прави ремонт на достъпа до тях. С близо 200 000лв. Община Провадия изпълнява проект с гръмкото и нищо не значещо име „Валоризиране на местно природно и културно наследство в Община Провадия”.

Но забележете тези 200 000лв. ще бъде поставен туристически павилион (за около 15 000 лв.), две беседки (за около 10 000 лв.) и се прави алея (за около 20 000 лв.). Къде са другите пари до 200 000 лв. – ме се знае. Но дори и при Филчо Филев нямаше такова безочие с цените!

Та въпросната алея води директно до опасната сграда и опасното старо техническо съоръжение, без те да са обезопасени, оградени или по някакъв друг начин достъпа до тях да бъде възпрепятстван от посетителите в парка.

Ето и какво пише инж. Кадрия Мехмед; „И какво сега, общината плаща 200 000лв. да направи алея да се отиде до опасно технично съоръжение и срутена сграда? Капка акъл има ли тоя дето се разпорежда в общината? …не държа да ми се отговори на този въпрос… И понеже в нашата община си търсят само поле за изява някой път за дърводобив, друг път как да внесат във фирми някой друг лев за ресто (фирмите може да са с различни имена, но са на един известен кръг), вместо да обезопасят парковете и детските площадки. Затова аз внасям сигнал за опасно съоръжение в непосредствена близост до обновяван парк. А как мислите дали и да не го пусна до ГД „Инспекция за държавен технически надзор“ за съоръжение с повишена опасност (то не е в експлоатация, но все пак…)?“

Така и след тези разплатени 200 000лв. на фирма изпълнител, това ще си остане поредния опасен парк в Провадия, наред с всички детски площадки, които все още за трета поредна година в Провадия са опасни, не ремонтирани, счупени и застрашаващи живота и здравето на посетителите, които основно са деца.


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *