Отиде си последният монарх на Гърция – Константин II

Споделете в:

Бившият крал на Гърция Константин II почина на 82 години в Атина след инсулт. Това съобщи гръцките медии. Заради сериозни здравословни проблеми бившият монарх живееше през последните месеци в Атина, за да бъде близо до болницата, в която се лекува.

Константин II е роден на 2-ри юни 1940г. в Атина. Той е последният крал на Гърция (1964-1974 г.) от династията на Глюксбургите. Константин е син на крал Павел I и Фридрих Хановерски. Той е последният ортодоксален монарх, който управлява страната. Като потомък на датския крал Кристиан IX той носи титлата принц на Дания.

През 1967г. на власт в Гърция идва профашистката хунта на Черния полковник. Тогава Константин се опитва да ѝ се противопостави, като призовава народа към бунт по радиото. Не получава подкрепа и е принуден да избяга от Гърция, за да заживее в Рим.

През 1973г. с референдум монархията е премахната и е установена република.

След свалянето на военната диктатура демократичното правителство провежда втори референдум на 8-ми декември 1974 г., който потвърждава волята на народа да не се възстановява монархиятаКонстантин не признава тези референдуми и никога не абдикира официално. Въпреки това Глюксбургската монархия престава да съществува и е създадена Гръцката република.

До 2013г. бившият крал живее със семейството си в Лондон. През май 2013г. кралското семейство се премества за постоянно в Гърция – в Портохелион в община Ермионида, на 6 км от остров Спецес. Заради сериозни здравословни проблеми бившият монарх живееше през последните месеци в Атина, за да бъде близо до болницата, в която се лекува.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *