Жоро (Данъка) в Провадия от първия ден иска данъци. Хората: сън ли не спахте, къде са пътищата

Споделете в:

„Всяка година средствата “усвоявани“ за ремонт на общински пътища се увеличават, а провадийска община става все по – неприветлива, с все повече кратери, дупки и скрити препятствия. ДОКОГА…“ – това питане във фейсбук пространството в Провадия беше задавано преди 1 година. За да бъдем точни – 17.01.2022г.

Почти една година по – късно, първия пост за новата 2023г. във фейсбук профила на администрацията на Община Провадия е подкана за заплащане на данък за превозните средства.

Първите реакции на гражданите са съвсем коректни, с оглед окаяното състояние на пътищата в цялата община Провадия.

Граждани от Провадия питат „Сън ли не спахте“, „Къде са нормалните пътища“, „Къде отиват данъците от превозните пътища“

Справедливо и реципрочно хората питат и за липсващия обществен транспорт, и за липсващото осветление на места, въпреки че Жоро (Данъка) и неговите служители се държат така все едно такива проблеми няма в града. „А напомняте за данъци“ – казва една госпожа, а тук е мястото да допълним, че това се случва в първия работен ден на 2023г. БРАВО, ей това е ревностно защитаване на наречие, което народа използва за теб.

Какво казва закона? – съгласно разпоредбите на Закона за пътищата общинските пътища са публична общинска собственост, а общините имат задължението за тяхното поддържане в състояние, отговарящо на изискванията на движението. Това означава, че именно общината чрез ангажираните от нея трети физически и/или юридически лица е задължена да отстранява всяка настъпила неизправност на пътната настилка, която създава опасност за движещите се по нея моторни превозни средства и пешеходци.

Какво правят със събраните данъци от пътни превозни средства – не се знае, поне не се вижда. Поне не се вижда от гражданите! Дупки по пътищата, кратери и дори серии от дупки може да срещнете не само в междуселските райони и селата, може да попаднете в тях и в рамките на града.

За какво е въведен данъкът върху пътни превозни средства, който се събира ежегодно от общините? По закон, е необходимо общината да осигури пътища и улици без дупки и препятствия, за това се въвежда този данък, за да се събират средства за ремонт, реконструкция и поддържане на пътища в цялата община. Всяка година! За всяко превозно средство на жител на тази община! Следователно всяка година, всеки един общински път, навсякъде в общината трябва да е безупречен – поне за това си плащат гражданите. Преди една година публикувахме публикация „2021 година: Провадийци са платили 260 хил. лева повече данъци на Жоро (Данъка) Илчев, а пътища няма“. Може да си я припомните на следния линк

http://bgregioni.com/2022/01/17/2021-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%b9%d1%86%d0%b8-%d1%81%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%bb%d0%b8-260-%d1%85%d0%b8%d0%bb-%d0%bb%d0%b5/?fbclid=IwAR0LwOZhau9GYZ0Q7QE-ATkmPMTXaZdIx4oO_VMCr_zvCit4s_tc8sEwSX0

Една година по – късно подобрение според провадийци няма, само разполагащите с данъците на провадийци са станали по – нагли и по – малко изчервяващи се. Пример ще дадем през другата седмица за едно провадийско село, за което докато събирахме данни за настоящата публикация, граждани ни се оплакаха и ни изпратиха снимки – там е имало асфалтиране на някакви стотина метра. Просто ще ви го покажем да се посмеете или да поплачете.


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *