Никола Минчев: Имаме фундаментално различие с БСП. Върнаха се към практиките на изборните машинации

Споделете в:

След три часа приключихме работа в НС. Важността на темата и промените, които се прокарват в ИК налагат по-дълго от обичайното заседание. Това каза по БТВ зам.-председателят на НС и депутат от ПП Никола Минчев.

Това, което бе оттеглено, е само гарнитурата към основните промени. Не отпадна Общественият съвет и МИР “Чужбина”. Но голямото завръщане на хартията се случи. След гласуване на машина, тя ще отпечатва бюлетина, която ще се брои. Много хартия на едно място от различен формат. Може да доведе до злоупотреби. А и ще затрудни процеса. Затова страстите бяха по-разпалени в залата. 

Идеята е когато се отпечатва тази бюлетина от машината, се налага тя да бъде със защити. За това ще реши ЦИК. Машините се превърнаха в принтери. Много на заден план минава дигитализация минава изборния процес. 

Формално това е първия закон, който НС ще приеме. Не е това дневния ред на обществото. 

Предложихме да управляваме с правителство на малцинството, но явно тази стъпка няма да се сбъдне. Но това ще се види. Важни са ДБ, те са наш коалиционен партньор. Заедно с ДБ показахме, че сме готови да се загърбим с тази задача. 

Няма политическа сила, която да доминира над останалите, трябва да има по-различна форма, която сме виждали досега в най-новата ни история. 

Има добър синхрон между ГЕРБ, ДПС и БСП. ИК е едно важно законодателство. Този процес е в основата на самата демокрация. С БСП имаме на 180 градуса различни виждания по темата. Това е фундаментален въпрос, по който ние с БСП имаме различие. 

Хартията е първата отстъпка, която трябва да направят. БСП преминаха от лагера на силите, които искат да се борят с корупционния модел, те се върнаха към практиката на изборните машинации. Ние не можем да го приемем. 

Гледайки гласуванията виждам, че около ГЕРБ има мнозинство. Техните предложения минават най-лесно.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *