”Алфа рисърч”: Кабинет с третия мандат, ще се търси фигура различна от Стефан Янев

Споделете в:

Ако изобщо има шансове този парламент да излъчи редовно правителство, то това е с третия мандат, обяви пред БНР социологът Геновева Петрова от ”Алфа рисърч”. Стигне ли се до това, то това правителство ще е аналог на компромиса, до който се стигна с избора на председател на парламента, посочи тя.

„Правителство, което няма да има ясна политическа отговорност, правителство с ограничен хоризонт, правителство около конкретни приоритети“, описа ситуацията тя.


Според Петрова ще се търси фигура, която не е излъчена пряко от политическа партия и не е политическо лице, а по-скоро експертна фигура, която да получи одобрението и съгласието на повечето партии да бъде лице на бъдещия кабинет. Най-вероятно ще се търси различна от фигурата на Стефан Янев, допълни тя.


През последните седмици по-явно или по-малко активно се коментират и лица, които са били част от политическия живот в предишни правителства, преди доста години, отбеляза още социологът.


Относно варианта „правителство на малцинството“ Геновева Петрова коментира, че вътрешнопартийните анализи сочат по-скоро негативи.


„Нито една от първите две политически сили – ГЕРБ и ПП, не ни дава основание да смятаме, че ще рискува с такъв ход.“


Ситуацията изглежда също толкова патова и неразрешима, колкото изглеждаше и преди партиите да започнат да разговарят помежду си, обобщи социологът.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *