Без право на отказ от кръвна проба на пътя: МВР готви промени в закона

Споделете в:

Работна група в МВР и правосъдното министерство работи по законодателни промени, с които да се отнеме правото на отказ от кръвна проба за шофьорите на пътя. Причината за това са зачестилите тежки инциденти с водачи, които са седнали пияни или дрогирани зад волана.

Това стана ясно от думите на зам.-главен секретар Станимир Станев. 


„Работна група от настоящия министър с правосъдното министерство работи за законодателни промени, които да засилят мерките и да бъдат спрени агресивните и пияни шофьори. Една от мерките е да няма възможност за отказ от вземане на кръвна проба. Шофьорите ще бъдат заведени в болницата. Законодателят ще прецени дали това да се случва само след инциденти, или и при рутинни проверки“, уточни той. 


Станев коментира и твърденията за потенциален полицейски чадър над виновникът за катастрофата на Околовръстния път в София, при който бе убит един човек. Извършителят на инцидента е седнал зад волана след употреба на наркотици, а свидетели твърдят, че полицайката на място е била в „неестествена близост“ с виновника за инцидента. Според твърденията това напомня на случая „Семерджиев“. 


Станимир Станев отрече. Според казаното от него полицайката от Шесто РУ в София е била изпратена на място със задача да окаже „психологическо въздействие“ върху извършителя. 


„Поведението на извършителя е било от плач до агресия – в двете крайности. С цел да бъде извършен нормален оглед и колежката е изпратена там, за да му окаже психологическо въздействие. Тя е била в роля и му е влияла чисто психологически”, обясни Станев.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *