За какво са изхарчени парите за Ковид мерките в Провадия?

Споделете в:

С Постановление № 326 от 12 октомври 2021 година, Министерски съвет одобрява и отпуска на всички общини в България общо 100 000 000 лв. за изплащане на действително извършени разходи за мерки във връзка с COVID-19 през 2021 г.

Ключово за допълнителните трансфери от Държавата е, че са за  месеците октомври, ноември и декември‘2021г.  Ако не бъдат отчетени, като оползотворени до края на 2022 г. – парите трябва да се върнат на държавата.

За община Провадия парите за ковид мерките са 477 745лв.

От тях 71 662 лв. подлежат вече на връщане. Те са били за изпълнение на мерки във връзка с COVID-19 за субсидиране на пътнически превози по междуселищни автобусни линии. Не са използвани за субсидиране на междуселищни автобусни линии, затова община Провадия трябва да върне 71 662 лв. в бюджета на Държавата.

Остават 406 083лв.

От тях са отчетени като изразходвани

16 992 лв. – за терморамки за входа на сградата на общината. Остават 389 091лв.

и 40 000 лв. били изхарчени за гащеризони за гробарите и дезинфектанти (които мобаче към 01.09.22 г. не бяха закупени), маски и еднократни купички, които ги ползват патронажа за раздаване на храната. Остават 349 091лв.

Въпреки, че патронажа за раздаване на храна си има собствен бюджет по проекти, които изпълнява, купичките им се купуват от общината с ковид парите. Самия пък патронаж, засякохме, че усвои други пари за услугите си и да улеснява своите потребители – възрастни хора, забележете като смени дървената си дограма в една част от кухнята си с алуминиева. А нямали пари да си купуват купички и тем подобни материали за предпазване на потребителите си от Ковид.

С останалите около 350 000лв. общинските съветници в Провадия се надяват да се закупи така необходимата апаратура за единствената болница в Провадия.

Без нея болницата няма да може да сключи пълноценен договор със Здравната каса и ще бъде застрашено съществуването на едно от малкото функциониращи отделения на болницата. Ако не бъде закупен този томограф ще трябва общината да дофинансира болницата от данъците на гражданите, което пък многократно е обяснявано от общинска администрация, че е невъзможно освен чрез заем. Този затворен кръг предопределя съдбата на лечебното заведение. Но – не!

„Има заместник кмет – г-жа Христова, да бъде така добра в деня, в който ще има подписване на такава поръчка, аз ще изляза в отпуска, и тя да подпише.“ – така силно изчервен кмета на Община Провадия Бирника-Софиянец Жоро Илчев отговаря на искането с парите отпуснати от правителството за т.нар. Ковид мерки да бъде закупена медицинска апаратура за нуждите на местната болница в Провадия.

Защо ли? Оказва се, че от отпуснатите от държавата 477 745 лв.на Провадия (за т.нар. ковид мерки), общината е заложила 15 000 лв. за колумбарийни стени и 129 986 лв. за асфалтиране на гробищният парк и десетки хиляди за ППС.

Вместо за медицинска апаратура, с която могат да се диагностицират и лекуват ковид симптомите и ковид, парите от ковид мерките в Провадия отиват за асфалтиране (защо ли?), строителство на стена за полагане на урни и т.н. НАЙС, А?

За купичките, любимата на разпределителите на пари в Провадия смяна на дограми, невършещите никаква работа терморамки – някой друг път!

До края на годината остават 3 месеца – часовника цъка.

Цъка за болницата и ще е доста сложно, ако не бъде купена необходимата медицинска апаратура.

Цъка и за общината – както ще връщат 71 662 лв. в бюджета на Държавата, защото не са използвани за субсидиране на междуселищни автобусни линии, така и може да се наложи да върнат тези 300 000 лв. за ковид мерки, които искат да набутат за асфалтиране и строителство, ако не се извършат до края на годината. Накрая общината от отпуснатите от държавата 477 745 лв.на Провадия да не си остане с купичките, гащеризоните и мебелния интериор на рамките на входа на сградата на община Провадия.

Призоваваме администрацията на Провадия да се вземе в ръце и в тези трудни за гражданите времена, с очаквана трудна зима и продоволствена криза да осигури ползването на парите от ковид мерките целесъобразно.

Асфалта и строителството на стена за полагане на урни на покойници няма да предпази гражданите на Провадия от КОВИД.

Ако ще ги предпази – обяснете КАК пред самото общество!


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *