Голям скандал на общинска сесия в Провадия. Кмета заплашва да излезе в отпуск, ако се купи медицински апарат с парите отпуснати за Ковид мерките !?!

Споделете в:

„Има заместник кмет – г-жа Христова, да бъде така добра в деня, в който ще има подписване на такава поръчка, аз ще изляза в отпуска, и тя да подпише.“ – така силно изчервен кмета на Община Провадия отговаря на искането с парите отпуснати от правителството за т.нар. Ковид мерки да бъде закупена медицинска апаратура за нуждите на местната болница в Провадия.

Скандалната ситуация има предистория, датираща от началото на лятото на 2022г., когато през м.юни директора на болницата сигнализира, че ако не бъде закупен скенер за болницата Здравната каса няма да подпише договор за водещи клинични пътеки, които крепят едно от действащите отделенията на болницата. Преди години са закрити две от отделенията в болницата, а до края на календарната 2022г. трябва да се реши съдбата на едно от трите работещи отделения, която зависи от сключване на договора със Здравната каса, т.е. зависи от закупуването на този апарат.

До края на календарната година остават 3 месеца и 1 седмица. Ситуацията е скандална.

Хронологията НА СКАНДАЛА:

На заседание през м.юли 2022г. на постоянните комисии към ОбС  Дарин Йорданов – председател на комисията по финанси, прави предложение от името на групата на ГЕРБ в ОбС Провадия за закупуване на необходимия скенер. Всички групи в ОбС – Провадия са готови да подкрепят това предложение, тъй като въпроса за здравето на гражданите е приоритет на всички политически партии и представителите им в общински съвет Провадия.

В предложението става дума за закупуване на компютърен томограф със средства, предоставени на община Провадия от правителството на РБ с ПМС №326 от 12.10.2021г., които Община Провадия трябва да върне до 25 декември 2022г., ако те не бъдат използвани по предназначение.

Мотивите на общинския съветник Дарин Йорданов са, че скенера на община Провадия е повреден без възможност да бъде поправен. Това застрашава живота и здравето на гражданите. Води до по-ниско ниво на здравно обслужване в общината. Болницата може да няма възможност да подпише новият договор със Здравната каса през 2023г., като това пък ще я лиши от възможност да работи по най-скъпо платените клинични пътеки. Това от своя страна може да доведе до по-ниски приходи на болницата. В резултат може да се наложи общинския съвет да гласува да се дофинансира дейността на болницата с приходите от данъци на гражданите на община Провадия.

Връзката между компютърния томограф и Ковид 19 (за да се ползват парите отпуснати за ковид мерките) се мотивира с общоизвестните факти – Компютърният томограф е утвърден, като средството, което най-точно и прецизно диагностицира наличието на пневмония в дробовете. Това е инструментът, който се използва най-много за лечение на Ковид и на пост Ковид синдромите.

Преди направеното предложение от страна на общината са направени две запитвания относно  ползването на парите отпуснати с ПМС №326  – едно през месец февруари и едно през м.юни. Главния счетоводител докладва на общинския съвет, че официалния отговор е при заместник – кмета на общината Стефка Христова.

На скандалната сесия Димо Димов-председател на ОбС Провадия иска конкретно уточнение и отговор – „Ако е направено през юни месец запитване, това е преди предложението на г-н Йорданов. Т.е. ние нямаме конкретно запитване от юли месец може ли с тези средства да се закупи томограф.“ И иска отговор отправено ли е питане дали с парите от ковд мерките може да се закупи конкретно компютърен томограф.

От страна на общинска администрация се отговаря заобиколно, че „мислят“, че в запитването имало медицинска апаратура. „Сега точно не се сещам как точно е формулирано, но ще го извадим, но така беше запитването.“ – отговаря директор на дирекция.

Скандалното изказване изригва след поредно изказване на Дарин Йорданов, който всъщност преди месеци предлага с парите за ковид мерки да се закупи томограф за диагностициране на наличие на пневмония в дробовете и който апарат използва за лечение на Ковид и на пост Ковид синдромите:

„Колеги, миналият месец, както чухте, направих предложение… Този месец, август месец, направих няколко проучвания и в болниците в Чирпан, Разлог, Раковски, Гоце Делчев, Първомай и Мадан, информацията ми е от представител на Siemens, всички тези болници са закупили компютърен томограф със средствата по ПМС №326, което ме навежда на мисълта, че Министерство на финансите дава такова разрешение, предвид ситуацията с Ковид. Другото, което е – В община Хасково са направили едно мотивирано предложение с тези пари да се ремонтира един парк и Министерство на финансите също им е дало разрешение…Мотивите за ремонта на парка са били, че е добре за белите дробове, за дишане…В тази връзка правя предложение да се заложат 360 000 лв. с ДДС за закупуването на нов компютърен томограф скенер. Средствата да бъдат заложени, средствата да бъдат отделени от ПМС №326 от 12.10.2021г.“

Веднага след предложението на общинския съветник, кмета на община Провадия Жоро Илчев контаатакува: „Както общинските съветници искат всички писма, които сме написали и отговори, аз моля да ми бъдат предоставени тези писма от Министерството на финансите. Да видя вътре дали конкретно пише – за болницата в Хасково, за болницата в Чирпан и еди къде си даваме ви разрешение да си купите скенер. Искам ги тези писма.“

Общинските съветници бурно реагират в залата и коментират от място в залата. Най – общо тяхното негодувание може да се обясни с това, че не кметовете, а общинския съвет взема решенията как ще се разходват парите на данъкоплатеца и с законоустановеното положение, че общинския съветник има право да дава предложения, което не може да бъде възпрепятствано от кмет, а ако това предложение се приеме кмета е длъжен да го изпълни.

След бурната реакция на съветниците, кмета продължава: „Има зам.-кмет, г-жа Христова, да бъде така добра в деня, в който ще има подписване на такава поръчка, аз ще изляза в отпуска, и тя да подпише. Защото нямам намерение да давам обяснения и да плащам пари при проверка от АДФИ. Благодаря.“

С ДВЕ ДУМИ

Кмета на Провадия Бирника-Софиянец Жоро Илчев, който увеличи данъците на провадийци и насъска ЧСИ да им ги събира чрез запори сега НЕ дава пари за закупуването на медицинска техника, която пък е нужна да НЕ БЪДАТ ЗАКРИТИ няколко клинични пътели в Болницата – т.е. май кмета Софиянец иска да закрие Болницата в Провадия…

Времето цъка, края на годината наближава, а болницата на Провадия не разполага с необходимия апарат, за да подпише пълноценен договор със Здравната каса. Защо ли е този напън да не се купи медицински апарат за диагностициране и лечение на ковид и ковид сиптоми с парите за ковид мерките? Защо ли е този яростен скандал? Дали не е защото парите за ковид мерките са вече изхарчени? – въпроса е риторичен, отговора му е ясен за кмета на Провадия.

На 23 септември (петък) от 9:00ч. очаквайте на сайта публикация „За какво са изхарчени парите за Ковид мерките в Провадия?“


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *