Съвета в Провадия не прие промени по бюджета. Документите показват стотици хиляди за компенсации за автобусния транспорт

Споделете в:

На 27.07.2022 год. в Провадия се провежда сесия на Общински съвет. С почти пълно единодушие за съвета в Провадия не прие да одобри актуализирано разпределение на промените по бюджета на община Провадия за първото шестмесечие на 2022г. Искането за одобрение е направено с докладна записка на кмета на общината. Само един общински съветник гласува „против“, а останалите се въздържат.

Никой от общинските съветници не гласува за вече направеното разпределение на промени по приетия бюджет за 2022г. за над 1,7 милиона лева.

Поради липса на вписани дискусии в протокола от заседанието, не са ясни мотивите за отхвърленото одобрение (неодобрение) за вече свършеното разпределение на парите по бюджета.

Две комисии на общинския съвет също отхвърлят докладната на кмета.

Докладната е общодостъпна. От нея става ясно, например, че са покрити от Министерството на финансите

  • през март 2022г. – 773лв. за доставка на хляб за труднодостъпен район (сигурно в провадийско през 2020г. е имало много сняг, дълго време)
  • през март и май 2022г. – над 240 000лв. за междуселищен и градски обществен транспорт
  • както и през май са преведени над 80 000лв. за транспортни разходи на педагогическия персонал в общината.

По време на сесията също се разглежда  информация, относно възлагане на услугата за извършване на обществен превоз на пътници по автобусни линии от Община Провадия и Областната транспортна схеми по определи квоти на Община Провадия. Договора на общината с фирмата на която са изплатени или ще се изплатят средства за транспорт, вече след трансферирането на средствата от Министерството, е прекратен.

„От 9 юли нямаме транспорт. Договорът беше прекратен с превозвача, тъй като са настъпили промени във финансирането. Ние предходните пъти, мисля, че говорихме по този повод, че за второто тримесечие община Провадия има субсидии за транспорт 0 лева. За третото тримесечие излезе, мисля, че предната седмица, информация от справката на Министерството на финансите сумата, която е за три месеца за всякакви субсидии е 368 лв.“- казва пред съветниците юриста на общината.

Сега общината водила преговори с други превозвачи споделя тя, и още казва „не сме готови с маршрутните разписания, тъй като е необходимо да се направят изчисления, съгласно наредбата, която включва освен определяне на време и километри, там знаете има средна техническа скорост, не знам още какво, като параметри. Така че се работи върху маршрутни разписания, за да можем да направим часове на тръгване и на връщани, това което ви дадох като информация беше съвсем общо, едва тогава можем да искаме становища от кметове. Няма как да сме готови към днешна дата, да ви го дадем и да сме свикали комисията. За да разглежда комисията промени в транспортната схема на нея се изпращат всички документи, които ще се променя. Така че работим върху разписания. Просто като информация да имате в каква насока работим.“

Автобусен транспорт от квотата на община Провадия към момента все още няма.


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *