Общинар от Провадия съди гражданин искал поправка на осветление на детска площадка, но причината май е съвсем друга?

Споделете в:

Гражданин от Провадия в продължение на 1 година е искал да бъдат сменени повредени крушки на детска площадка. Подавал е официални заявления през 2021г. и 2022г. Най – накрая  осветлението на площадката е светнало, но човека е получил призовка да се яви на съд.

От справка на официалния сайт на съда в Провадия се установява образувано дело НЧХД 234/2022. Делото е с открити врати и всеки може да присъства като  наблюдател и е насрочено за 18.08.2022г. от 14:15ч. От сайта на съда става ясно, че обвинител е лице с инициалите С. Н. Л., които удивително съвпадат с имената на общинаря, който в Провадия наричат „главен енергетик“ – Стелиана Лилова.

В публичното пространство в гр. Провадия циркулира документ „Докладна“ от Стелиана Лилова изпратена до кмета на Провадия Жоро Илчев. В тази докладна от м. Октомври 2021г. общинаря Лилова не се жалва от липса на осветителни тела или служители, които да изпратят да поправят крушките на въпросната детска площадка. Тя се жалва на кмета от свой бивш пенсиониран колега, който месец по – рано е пуснал заявление да бъдат поправено неработещото осветление. 

Интересно е, че в докладната, наричания в Провадия „Главен енергетик“, докладва на кмета, че въпросния гражданин имал тефтер, в който е записано какво са работили и щял да се свързва с Кадрия Мехмед. Това явно е страшно! Защото поради какви причини би се притеснявал общинар, че някой ще съобщи на „Кадрия Мехмед“ каква дейност се извършва от общински служители, с общинска техника и средства?

Инж. Кадрия Мехмед е местен (в Провадия) общественик, чиято гражданска активност и действия за защита на природата и гражданските права отдавна са излезли извън рамките на община Провадия и трудно могат да се изброят накратко. Освен, че инж. Мехмед е инициатор на първите два местни референдума в област Варна през новото време (председател на ИК на референдума в община Провадия през 2017г. и организатор на референдума в община Суворово през 2018г.), тя е единствения гражданин, който през 2015г. ползвайки Конвенцията от Орхус успява да се присъедини по дело пред Бургаски съд за защита на дюните по Южното Черноморие.

Въпреки този прецедент, формално разпоредбите на българския закон за устройство на територията тогава продължават да отричат достъпа на гражданите до правосъдие по въпроси, свързани с околната среда. Неговите разпоредби и тези на Конвенцията от Орхус, която е условие за приемането на България в ЕС, през 2015г. продължават да си противоречат и на по – късен етап е изключена от съдията като страна по делото. След като е изключена от делото продължава да получава от Бургаската прокуратура експертизи и материали по делото, по които продължава да защитава тезата си и дюните, внасяйки към прокуратурата становището си. По същото време, тя е идеолога на съставянето и успешното провеждане на процедурата за петиция до Европейската комисия по петициите към Европейския парламент, в защита на законните интереси на жителите на кв. Чайка в гр. Варна. Част от постиженията на инж. Мехмед са в сферата на опазване на плажната ивица, като по нейна кауза се актува с Акт за държавна собственост част от плажната ивица във Варна; опазване на природата, като е краен противник на незаконните сметища – по нейни жалби са изчистени десетки незаконни сметища, разкрити са порочни практики на общините, като видеоклип в тази насока е стигнал бройка на разпространение над четвърт милион преглеждания.

Самата тя в социалните мрежи определя, че първата й гражданска активност от студентските й години е защитата на бебешка детска площадка в гр. Провадия. От над две години инж. Кадрия Мехмед води люти спорове с Община Провадия за поддръжка на съществуващите детски площадки на територията на община Провадия, като засяга задължението на общината да осигури здравето и живота на децата, които ги ползват .

Та да се върнем на въпроса – поради какви причини би се притеснявал общинар, че някой ще съобщи на „Кадрия Мехмед“ каква дейност се извършва от общински служители, с общинска техника и средства?

Призоваваме всеки с подобен случай  да се свърже с нас. Продължаваме да следим развитието по случая!


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *