Болницата в Провадия е в рискова ситуация

Споделете в:

Доклад от д-р Антоанета Георгиева-управител на „МБАЛ Царица Йоанна – Провадия“ ЕООД, сочи, че болницата е в ситуация да не сключи договор с Здравната каса за най – заплатените клинични пътеки през 2023г. Условие за много от пътеките, които обслужва едно от работещите отделения е да бъде наличен компютърен томограф. Такъв апарат „МБАЛ Царица Йоанна – Провадия“ ЕООД няма.

„Договорът, който беше сключен с Районна здравноосигурителна каса беше тригодишен от 2020 до 2022г. т.е. до края на тази година той е все още валиден. В началото на 2023г. ни предстои ново договаряне със Здравната каса, която от своя страна иска апаратурата, с която разполагаме да бъде предоставена като списък. Без такъв апарат болницата няма как да сключи договор за клинични пътеки за инсулти“ – казва д-р Георгиева пред общински съвет Провадия.

Според кмета на Община Провадия, за този проблем се знае от две години. „Този проблем стои пред нашата болница от преди две години вече. Наистина, преди година и половина имахме среща с фирми, които предлагат такъв томограф. И наистина, без такъв уред през 2023г. болницата няма да може да сключи договор за тези пътеки, за които е необходим такъв уред.“ – казва Жоро Илчев.

Едно от предложенията е такъв апарат да се закупи с отпусканите от държавата пари за КОВИД мерките. „… от тези пари, които са по ПМС за Ковид 19, които се отпускат към община Провадия, евентуално да могат да се усвоят и да се закупи такъв апарат.“ – предлага общинския съветник Сечкин Мехмед.

От общинска администрация и кмета обаче се изразява съмнение, че може да се закупи апарата по този начин, като прецизиране в тази насока предстои.

Другите предложения са за диалог с общините Ветрино и Дългопол, чиито жители са сред ползвателите на провадийската болница.

Цената на такъв апарат е около 350 000лв. ПМС (Постановление от Министерски съвет) 326 от 2021г. е за да се подпомогнат дейности във връзка с Ковид. Тези средства за Община Провадия са приблизително 485 000 лв. – разяснява председателя на ОбС Димо Димов. Тези средства трябва да бъдат използвани до 25 декември 2022г. „Ако не ги използваме рационално, целесъобразно и навременно, може да се наложи и да ги върнем. Аз трудно бих се съгласил, че можем да асфалтираме, а не можем да купим скенер. Вместо да ги използваме за такива дейности, които са много далеч от Ковид да се опитаме да си купим за болницата такъв компютърен томограф.“ – е мнението на Димо Димов.

Ако не бъде закупен до края на 2023г. компютърен томограф за болницата в Провадия, няма да може да се сключи договор със Здравната каса за най – заплатените клинични пътеки в Неврологичното отделение. Съответно болницата в Провадия няма да може да приема пациенти с такива заболявания, а самата болница ще изпадне в риск, ако се лиши от най – добре платените пътеки.


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *