Надежда Нейнски: За докладите на ДАНС са знаели всички, включително и Нинова

Споделете в:

Депутатите спекулират с това, че няма как да се изнесе информацията за широката публика. Най-големите игри са точно на този терен. Дава възможност за политически спекулации. Идеята, че никой не е знаел или е знаел само един човек е несъстоятелна. Знаели са всички, но решението е на изпълнителната власт. Имало е заседание на Съвета по сигурността към премиера, на който са присъствали шефовете на службите, шефът на МВР и МВнР, на Министерството на икономиката.

Това заяви пред Нова телевизия бившият външен министър Надежда Нейнски. 


Повод за коментара й са скандалите около решението на България да изгони 70 руски дипломати – тема, която създаде повод за напрежение във вътрешнополитическата обстановка у нас. БСП затвориха вратите си за преговори, а вчера се проведе закрито заседание в НС. 


„Три са докладите на ДАНС. Председателят се назначава от президентството. Имало е заседание на Съвета по сигурността към премиера, на който са присъствали шефовете на службите, шефът на МВР и МВнР, Нинова също. Да се твърди, че заинтересованите страни не са запознати със ситуацията, е несериозно. След като има доклади по отношение на това, че има намеса на чужда страна във вътрешните работи на България и те са изслушани от представителите на изпълнителната власт, на министерството на икономиката и президентството… Службите дават информацията конкретно – по случая се работи от март. Несериозно е да се смята, че службите са подхвърлили лист хартия“, посочи Нейнски.


„Нинова е присъствала на Съвета по сигурността. Представител на Министерството на икономиката е част от този съвет. Тоест тя е била информирана, че съществува такъв казус. Решението е отговорност на премиера на България. Негова преценка е дали да каже. Но това показва, че в тази коалиция има недоверие и има геополитически различия между членовете на тази коалиция“, допълни тя.


По думите й това подценява едни от най-ключовите инструменти за опазване на националната ни сигурност. 


„Службите не са политическа партия, която да има интерес от следващи избори. Те предоставят обективна информация. Решението е на изпълнителната власт какви мерки да вземат. Няма практика въпроси, които засягат националната сигурност, да се обявяват абсолютно публично“, посочи Нейнски. 


Според нея именно това е причината да се правят политически спекулации с това. Нейнски бе категорична – решението за това не може да стане факт без външния министър. 


„Тя е присъствала, когато е изнесена информацията. Същината на въпроса е, че има данни от българските служби, не от ПП, ГЕРБ, БСП. Тази служба е назначена с указ на президента. Тя се ползва с доверието на политическите сили. Те са предоставили информация. Политиците взимат решение дали да реагират или не. Премиерът е взел решение да реагира през външния си министър. Актът се извършва то МВнР“, обясни Нейнски.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *