Финансист прогнозира значително намаляване на инфлацията през 2023 г.

Споделете в:

Инфлацията се бори с консервативна бюджетна политика и намаляване на икономическия растеж. Тя ще продължи да бъде висока, но ще се стабилизира и ще стихва. Може да качим от вторични ефекти процент, два, но темповете се забавят. Може да наблюдаваме значително намаляване на инфлацията през 2023 г. Ако продължаваме да помпаме потреблението ще активизираме инфлацията.

Това заяви в ефира на Nova News Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите.

Според него през есента Европейската комисия може да стартира процедура срещу България за свръхдефицит.

„Това е голям политически риск. Ние сме в нарушение, независимо от причините. Има разминавания в данните, изпратени от правителството и тези, изнесени от ЕЦБ. Ние сме изпратили дефицит от 5,3% от БВП, докато те говорят за 3,7%. Чудя се дали някой не е комуникирал без ние да знаем“, каза той.

По думите му мерките нито са кризисни, нито антиинфлационни.

„Не е ясно колко ще скочи дефицитът, запазва ли се плана за капиталовите разходи. Пенсиите струват 1,4 млрд. лева, следващата година ще струват двойно, плюс допълнителна актуализация, което прави около 3-4 млрд. допълнителен разход. Натискът за увеличаване на разходите ще бъде огромен. Имаме вече увеличаване на бюджета за непроизводствени разходи, така няма пространство за капиталовите“, посочи Любомир Дацов.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *