ТЕЦ “Марица 3” има заповед да не отваря, обяви министър Сандов

Споделете в:

Системно са нарушавани нивата на серен диоксид, установено е от измервателната станция в Димитровград, където се намира ТЕЦ “Марица 3”. Някои от стойностите са преминали алармения праг, което означава три пъти завишаване на нормите.Обследва се доколко операторът е спазил изискванията на Наредба на МОСВ за текущ мониторинг за емисиите. Има заповед това предприятие да не отваря.

Това заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов. 

По-рано днес стана ясно, че работещите в ТЕЦ “Марица 3” ще излязат на протест в София днес заради принудителното затваряне на централата. Предприятието беше спряно на 21 април от РИОСВ-Хасково заради поредица от случаи с опасно замърсяване на въздуха със серен диоксид над допустимите норми, неспазване на условията на комплексното разрешително, както и на предписанията. По-късно стана ясно, че протестът се отменя след решението на РИОСВ-Хасково да се възстанови работата на централата. 

“Синдикатът на ТЕЦ „Марица 3“ явно не знае как се организират протести. Днес установих нарушения, свързах се със Столична община и автобусите не стигнаха до София. Поставяне на ултиматуми как протестиращи ще бъдат спрени, само ако ние пуснем предприятието – няма да стане”, категоричен е Сандов.

България е осъдена от Европейския съд в Люксембург за наднормени нива и системно нарушение през последните години по отношение на серния диоксид в югоизточен район, обясни още министърът.

Решението е установително, но по тази наказателна процедура следва Европейската комисия да заключи дали нарушението е прекратено. В противен случай ще има нов иск и този път ще последват финансови санкции за България.

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *