АЛАРМА! Моста на Крепост Овеч в Провадия вече е опасен! Пари през 2021-ва има, ремонт –няма

Споделете в:

2021-ва година отминава.

Броени дни преди новата 2022г. в Провадия провадийци и туристи отново сигнализират, че атрактивното дървено мостово съоръжение на Крепост Овеч е опасно.

В бюджета за община Провадия за 2021г., в началото на 2021г. има заложени средства в размер на 50 000лв. за ремонт на моста. Още тогава, в началото на годината на всички общински съветници от общински съвет Провадия им е ясно, че моста трябва да се отремонтира. Трябва! – За сигурността на гражданите на Провадия и множеството туристи, които посещават крепостта.

За това 50 000лв. са осигурени в бюджета на общината за обезопасяване и основен ремонт на мостовото съоръжение на Крепост Овеч.

В началото на годината общинския съвет гласува, одобрява и осигурява тези средства. И какво от това, че има осигурени средства?

И какво от това, че моста на Крепост Овеч става все по опасен?

…щом кмета на Провадия Жоро Илчев не се разпорежда да се започне основния ремонт на моста, през който минават хиляди туристи и провадийци, и който мост неотменно стои на всяка реклама на града?!?

…а вместо ремонт на опасния мост на крепостта, ЗАБЕЛЕЖЕТЕ

Илчев предпочита през 2021г. да даде на фирма любимка, чрез директно възлагане, без търг, да направи един друг мост – Моста пред общината!

Фирмата е на така наречения „Мечкуна“. Неразривно свързаната с мислите на кмета фирма, от назначаването на този кмет за кмет на Провадия, извършва разнородни дейности по предпочитанията му – от доставка на каменотрошена настилка, през правене на банкети на общинарите, до озеленителни дейности. А онзи, едва ли не козметичен ремонт на мост в града между административната общинска сграда и градския пазар, струва малко по – малко от 50 000лв.

В края на 2021г., въпреки наличните и осигурени от общинския съвет 50 000лв. за ремонт на опасния мост на Крепост Овеч, се оказва – кмета не е разпоредил започване на ремонтни дейности и обезопасяване на опасното съоръжение.

Още през м.март, малко преди да се пенсионира, инж.Пеньо Ганев-директор на Дирекция Устройство на територията, съобщава на общинските съветници важна информация относно компрометирани греди, стълбове и елементи от настилката от дъски за подменя на дървения мост. Съобщава, че се налага   Основен ремонт за мостовото съоръжение. А на оглед на мостовото съоръжение, витата стълба и другия парапет е бил самия проектант на мостовото съоръжение – инж. Пецински.

В края на тази година съветници от Общински съвет Провадия, отново сигнализират в тази връзка „Годината свърши. Никакъв ремонт не е направен.”

Идват и разяснения в тази връзка от самия председател на общинския съвет в Провадия – Димо Димов: „за моста са дадени около 40 000 лв. преди три години и в момента има доклад, че мостът е в много тежко състояние и има нужда от ремонт отново. Точно за основен ремонт, на носещи греди.“

2021г. минава без ремонт на мостовото съоръжение на крепостта на Провадия. Кмета предпочита да боядиса и облицова мост в непосредствена близост до кабинета му в общината. Междувременно сигналите за опасния мост на крепостта не са започнали тази година, те датират от август 2020 г.  ·

2020г. граждани в местна фейсбук група сигнализират „дъските на мостовото съоръжение на Крепост Овеч са счупени.  Остават въпросите за сигурността на компрометираното съоръжение – дали моста се поддържа  регулярно, компетентно, редовно и в годно за експлоатация състояние.“

„Има ли смисъл от коментар?! Моста си отива…“  – е коментара под публикуваните снимки.

Да видим дали ще отговорим на този въпрос  –

2020г. – граждани сигнализират за компрометираното съоръжение на Крепост Овеч

2021г. ( в началото на годината) – за същото сигнализират граждани, общински съветници, специалисти

2021г. ( в началото на годината) – общинския съвет на Провадия гласува и осигурява 50 000лв. за ремонт на дървения мост на Крепост Овеч

2021г. ( в средата на годината) – кмета възлага без търг на фирма да направи козметичен (без замяна на конструктивни елементи) ремонт на мост до административната сграда на общината за близо 45 000лв. Моста по-късно бива наречен „бутафорния мост“.

2021г. ( в края на годината) – общински съветници отново сигнализират за особено тежко състояние и нужда от ремонт на мостовото съоръжение на Крепост Овеч

2021г. ( равносметката) – пари за ремонт на компрометираното съоръжение на Крепост Овеч – има от началото на годината, ремонт през цялата година – НЯМА

  • „Ами – няма!“ е отговора на въпрос „Има ли смисъл от коментар?! Моста си отива…“

Това припомняне на фактите е за предупреждение към Община Провадия, да се светнат и стреснат малко от малко кмет Софиянец, Богдана Стойчева и компания и да се вземат в ръце, за да бъде направен, поне през идната 2022г., нужния ремонт на моста на Крепост Овеч.

Моста трябва да се поддържа  регулярно, компетентно, редовно и винаги да е в годно за експлоатация състояние. Нали е емблемата на провадийци. Нали Праовадия развива туризма. При наличие на пари осигурени и гласувани от общинския съвет, ако кмет Софиянец, Богдана Стойчева & Ко не го правят, то за какво са им на Провадия въобще такива служители?

И сега ние питаме?

Трябва ли да стане някой трагичен инцедент за да се оправи моста?

И ако стане, да се знае, че ВИНОВЕН за това ще е кмета-Софиянец Жоро Илчев по много обвинения след толкова много предупреждения – за умишлена безстопанственост, умишлено рушене на общинска собственост до създаване на предопставки за УБИЙСТВО и т.н.

Призив на екипа на БГ Региони – нека всички Ентусиасти минавайки по моста, рискувайки живота си, да снимат всички изгнили греди, дупки в моста и разковани елементи и да ги пращат директно на кмета-Софиянец – било в профила му във Фейсбук, на Богдана Стойчева, в станицата на Община Провадия, във провадийските групи и където още се сетите…

Пък кмета-Софиянец белким се осъзнае, ДА РЕМОНТИРА МОСТА и ДА СПАСИ ЖИВОТ !!!


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *