Олиопроизводител пред Фрог: Рекордът в цената няма да е последният. Скоро ще има ново поскъпване

Споделете в:

Рекордно поскъпване на цената на слънчогледовото олио у нас. Около 43% е скокът за едногодишен период. В търговската цената за литър започва от 3,49, минава през 5,99 и стига до над 7,99 лева. Това значи, средно плащаме по около 3 до 4 лева за пластмасова бутилка, спрямо 2,70 лв. през септември 2020 г. Така със средната заплата за страната можем да си закупим средно около 380 литра слънчогледово олио.

Слабата реколта повлече крак още през март месец, когато започна по-ускореното нарастване на цената на жълтата течност, без която не сядаме на трапезата. Като прибавим и влиянието на международните борси, където се отчита драстичното покачване на котировките на суровото слънчогледово масло, днес цената му вече поставя рекорд. COVID пандемията също е удобно оправдание за рекордния скок в цените не само на олиото, но и на останалите хранителни продукти.

На едноседмична база за периода 4 – 8 октомври 2021 г. Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчита средна цена на слънчогледовото олио 3,27 лв. за еднолитрова пластмасова бутилка. За същия период предходната година тя е 2,29 лв.

По-детайлно най-големият скок Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчитат най-драстично поскъпване в цената на жълтото течно злато на трапезата ни в Пловдив. Средната цена започва от 3,50 и достига до 4,00 лева за литър.

Най-евтино се оказва олиото в столицата – между 2,10 и 3,70 лв. Ако се разходим обаче по столичните хипермаркети, както и по кварталните магазинчета, че установим, че реалността е малко по-различна. Производители прогнозират, че в най-скоро време най-ниската цена за литър на пазара ще бъде над 4 лв.

Най-плашещото е, че това съвсем няма да е последният рекорд в цените на слънчогледовото олио. Това потвърдиха и пред Фрог олиопроизводители. Като причина за скока те посочиха растящите цени на тока, газа и петрола. Уточняват, че и цената за тон слънчоглед също се повишава. Ако досега са плащали по 1100 лв./т., то в близко бъдеще се очаква да броят по 1300 лв./т.. Самите олиопроизводители не могат да посочат с колко точно ще скочи слънчогледовото олио за крайния потребител, но прогнозират, че покачването на цената е неизбежно.

До къде ще се допързаля цената на олиото у нас, предстои да видим…

ФрогНюз


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *