Сканадал! Ремонт на мост в Провадия с пари като за нов!

Споделете в:

В центъра на Провадия, точно срещу сградата на общината, има мост. Моста над р. Провадийска води към централния градски пазар. Той е от така наречените пасарелки.

Тази година в бюджета на общината са заделени 45 000лв. за „Основен ремонт метален мост над р. Провадийска, срещу ул. „Т.Илиев“. Това става ясно от публичния бюджет, в раздел „капиталови разходи“, на община Провадия. Средствата са целеви. Което на практика означава, че 45 хиляди лева са отпуснати от държавен бюджет на самата община за конкретно предназначение.

Не са ли много завишени тези заделени средства за  основен ремонт, а не ново изграждане? 

В Агенцията за обществени поръчки няма обявен търг за изпълнението на ремонта на този пешеходен мост. Няма обявление и на сайта на общината.

Това означава само едно – кмета Жоро Илчев или упълномощено от него лице като например Богдана Стойчева пряко са договорили с фирма и кмета е подписал договор за ремонта.

Някакви действия уж се вършат по моста, но провадийци много рядко виждат работници. Затворен е от двете страни и е вдигнато скеле, а всеки пазарен ден дошлите на пазара се чудят защо ремонта стои на стенбай. Логичния отговор е, че не може за три дни да го приключат и да вземат десетки хиляди лева – с това се обяснява започването и постоянното спиране на ремонтните работи макар, че времето до вчера е било слънчево. С дни ремонтни дейности не се извършват. Но пък на хартия и документи може да не е така.

/стария вид на моста, виждат се старите и здрави интипаркинг елементи/

Изработването на нова такава пасарелка би струвала не повече от 25-30 хиляди лева, коментират експерти в тази област.

Но вижте за какво ще плаща общината със заделените 45 хиляди лева.

Предвидените дейности са демонтаж на стар метален парапет, след това логично доставка и монтаж на нов парапет.

/парапета и преградите на моста са махнати/

Облицовка на конструктивна част с парапет БПЦ декинг, цвят по избор, доставка и монтаж на подов алуминиев рифел.

/съгласяваме се, има нещо положено на пода/

Третото са антипаркинг детайли, декоративни, които по наша информация обаче са завишени десет пъти повече от нормалната цена.

/старите може би са неестетични за вкуса на изтънчените кмет и компания, решили да ги махнат, с нетърпение в Провадия очакват визията на новите антипаркинг детайли/

Четвъртото са осветителни стълбове – според информация на наши отлично информирани източници от службите цената на тези стълбове е също завишена над десет пъти от нормалната цена и само ги чакат да ги поставят.

След това грундиране и боядисване на металната част, окабеляване и захранване на осветителните тела.

В цената е включено и скеле за дейности, извършвани около моста. Само не е ясно после това скеле ще го подаряват на общината ли, че го дават в подробната информация или за да запълнят оскъдния списък с дейности на явно завишени цени, които изкуствено да достигнат сумата от над 40 хиляди лева. Просто запълват. Във втория случай трябваше да прибавят в отчета си и четки, бои, баки, шкурки, фазомер и тем подобни.

/да се знае – има ли скеле? Имааа! И до къде стигааа? До под криватаааа…? И за какво е там? Да подпира стълбатаааа!/

В заключение – няма никаква информационна табела, така както повелява закона. Информационната табела съгл. Закона за устройство на територията е задължителна от момента на започване на строителните дейности. Но къде ти в Провадия спазване на закона. Пък и хората са подтиснати от страх да не ги нарочат. Знае се реакцията на зевзеците около кмет и компания от типа „грешка е станала“, „то до табелата ли я докарахте да се заяждате“, „работа нямате ли“. Работа имат контролните органи, вкл. и кмета, която в случая е да следят спазването на закона.

Нарушението на закона се извършва под прекия поглед на кмета Жоро Илчев и Богдана Стойчева, и „уж“ контролни органи. Контролните органи са ясни – изпълняват каквото им се нареди, а действията на кмета и „началника“ му Богдана Стойчева са престъпно странни и подлежащи на догадки.

И сега внимавайте!

Фирмата изпълнител на този меко казано странен и със сигурност много завишен, и според някой изкуствен ремонт е … отново фирмата на Ахмед Иляз Мечкун – ШИМЕЛ ЕООД.

Това е фирмата, която в предни публикации Ви информирахме, че от началото на мандата си кмета Жоро Илчев е подписал с тях договори за около един милион лева.

Малко договори са с търг, повечето са с така нареченото пряко възлагане. Т.е. за да стане ясно на нашите читатели и на жителите на Провадия – главния юрист на община Провадия (която според наши източници командва общината и кмета) изготвя договора за пряко възлагане. Среща се нерегламентирано с Тимур, който предварително одобрява КСС (количествено стойностната сметка) и след това официално канят Тимур да си подпише договорите.

Според наши отлично информирани източници от службите, преди около два месеца същия този договор за ремонта на моста е бил иззет от служители на ДАНС София, заедно с придружаващи документи и самата Богдана Стойчева е била разпитвана по случая, като след това са установени неистини в нейните показания.

По случая с моста все още се води разследване по което се разследват основно взаимовръзки и нерегламентирани отношения между управителя на фирмата Мечкун и сина му Тимур (основно занимаващ се с обектите в Община Провадия) с кмета Жоро Илчев и Богдана Стойчева.

Второто направление от което няма да могат да се изплъзнат е прекомерно високите единични цени по техните договори. Проверка на АДФИ е засякла разлики в едни и същи дейности в община Провадия, но възложени на различни изпълнители. Т.е. единичните цени за едни и същи дейности в договорите на фирмата на Ахмед Мечкун ШИМЕЛ ЕООД са завишени десетки пъти за разлика от нормалните за пазара единични цени в други фирми за едни и същи дейности, твърдят още нашите източници от службите.

Явно волята на новите управляващи за изкореняване на корупцията е голяма, защото разбрахме, че предстои обстойна проверка от ДАНС София в община Провадия на всички договори с въпросната фирма, както и на фирмите участвали в консорциуми със ШИМЕЛ ЕООД или обвързани по други начини с нея.


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *