Бавно и славно към закриване на стария Старчески дом в Провадия

Споделете в:

С докладна от 9 септември, кмета на Община Провадия Жоро Илчев предлага на общинския съвет да бъде намален капацитета на Дома за пълнолетни лица с физически увреждания Провадия от 47 на 25 места.

Бавно, но славно Старческия дом от година на година свива примката, а кога ще се закрие май е въпрос на време.

В Старческия дом е правена проверка по заповед на Агенцията за качеството на социалните услуги. При проверката се установява, че през месеците май, юни и юли потребителите на дома са били само 25, при капацитет 47. Също, че държавните средства се разходват неефективно. И също, че сградния фонд, с който разполага Дома (сграда на ЖП-гарата) не може да осигури необходимите условия, отговарящи на ежедневните и социални потребности на настанените лица.

Тези констатации на държавната агенция са добре известни на провадийци и всички политици, които са правили предизборните си упражнения над психиката на милозливите си избиратели.

Така и настоящия кмет Илчев преди да бъде избран направи една от фотосесиите си в сградата на Новия старчески дом. Любимия му номер на фотосесии този път е с намек на упрек към предходните управляващи за стоящата празна сграда, докато възрастните са в гарата.

Като стана пък кмет, Илчев реши, че в сградата на Новия старчески дом ще мести болницата, а в сградата на Болницата ще прави старчески дом. Въпреки че, в наследство е получил от предходните управляващи готова проектна идея за Дом за възрастни до Поликлиниката на града.

Преди една година, на 27 ноември 2020г. в „24 часа“ пише: „Днес кметът на Провадия има добри новини за обитателите на дома. Той уверява, че през следващата година ще започне строежът на нова, пригодна сграда за функциите на дом за възрастни хора с увреждания, финансирана с евросредства.“

Почти една година по – късно хората са си в същата сграда, като фотосесиите, интервютата и пр. са забравени в името на моментната политическа реклама. Две години по – късно от избирането му за кмет, няма облекчение за битието на ползвателите на социалната услуга, се установява от проверката на държавната агенция. Две години по – късно от избирането му за кмет, Илчев пише в докладната си, че действията му по предлагане на намаляване на местата в Дома са по предписание на агенцията. Но не по предписание е държането на хората в тази сграда.

Какво е направено от кмета Жоро Илчев да бъде подобрено мястото им на битуване?

Една година след одобряване на проекта, изготвен от предходните управляващи, строежа на обещавания старчески дом не е почнал, освен на хартия.

Голямата сграда пък се чини от големите управляващи за големи дела, а възрастните си стоят в гарата. Фотосесиите сега не са там, няма и да бъдат, сега са прехвърлени на детски събития, може би, за събиране одобрението на родителите им отново за поредните избори. Политическия ПиаР е ясен на хората. Всеки ден се демонстрира под път и над път.

549 007лв. са средствата за Дома за 2021г., вече за 25 –те броя потребители ще бъдат необходими около 290 хиляди лева, осигурени от държавния бюджет. Ще се спестят 250 000лв. Ако не се осигури нормална база и условия на възрастните хора, дома отново няма да има право да приема нови потребители. Догодина когато намалеят, отново ще бъде намален капацитета на дома. После отново и отново. Докога!

На 27 ноември 2020г. в „24 часа“ пише: „Днес кметът на Провадия има добри новини за обитателите на дома.“. Добра, добра колко да е добра? Нищо и половина!

НЕпровадиеца Жоро Илчев поне можеше да продължи започнатото от предшественика му и да го направи с фирмата на Мечкун и Тимур (взели досега поръчки от кмета Жоро Илчев през главния юрист Богдана Стойчева за около един милион на които предстоят зверски проверки от всички служби), за да не остане Провадия без държавен Старчески дом!!!

Който и работни места щеше да осигурява в града, но най-вече е задължителен за грижи и достойни старини за майките и бащите на Провадия, за родителите на български граждани, работили с години за майка България…

Скъпи управляващи Провадия – МИСЛЕТЕ ЗА ПОСЛЕДСТВИЯТА!

И ВИЕ ОСТАРЯВАТЕ !

Да, някой от Вас ще влязат в затвора, но други ще останете да остарявате в Провадия !!!


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *