Парите на властта! Вижте имането на управляващите Провадия

Споделете в:

Колко пари, имоти и превозни средства има провадийския кмет? Това е въпрос, който често се обсъжда и в публичното пространство и сред хората в неофициални разговори. 

Отговорът на този въпрос дава веднъж годишно Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, която публикува данъчните декларации на властимащите. В сайта на КПКОНПИ са публикувани декларациите им.

Кметът на Провадия Жоро Илчев, който не е провадиец и при кандидатирането си за кмет се похвали с 40 годишното си познанство с екс министър председателя Бойко Борисов има множество имоти в София и Казанлък. Само два от декларираните имоти са в община Провадия.

Той и съпругата му притежават две къщи в село Кривня. Едната е придобита от Частен съдебен изпълнител за сумата 8 000лв. и е със застроена площ от 169кв.м. в дворно място от 2520кв.м. Другото му дворно място от 2640кв.м. със застроена площ от 242кв.м. е  придобито от кметското семейство през 2019г. за 17 000лв.

Софиянеца с казанлъшки корени, станал кмет на Провадия през 2019г. декларира един апартамент и две къщи с двор в София, също така магазин и търговско помещение също в София, в Приморско парцел, а в Казанлък апартамент и къща с двор.

Кметът е декларирал 1250 лева налични финансови средства от заплата, както и около 24 хил. лева влог в банкова сметка. Преди да стъпи като кмет на община той е собственик на дялове от фирма Пожарна техника ООД. Според декларацията 50% от дяловете на фирмата са собственост на съпругата му –Живка Атанасова Илчева. През 2020г. тя е получила 50 000лв. доходи от дивиденти, което е с 12 хиляди лева по-малко от декларираните дивиденти през 2019г. За 2019г. Жоро Илчев декларира, че със съпругата си са получили по 62 000лв. дивидент всеки един от тях, а той е продал дяловете си за 2 500лв.  Семейството притежава автомобил Фолксваген.

За 2020г. кмета на Провадия е декларирал трудови доходи от заеманата кметска длъжност 52 434 лв., т.е. средно месечно 4 369.50лв. Сдобил се е и с кредитна карта с овърдрафт, в размер на 10 000лв.


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *