Кмета на Провадия притиска кметове на села и ги задължава за присъствие на обсъждането за дълг от над 2,4 милиона лева

Споделете в:

По закон преди да поеме дълг от над  2,4 милиона лева община Провадия трябва проведе проучване сред жителите й. Гражданите на Провадия имат първи думата дали тези милиони да бъдат похарчени, дали да се поеме разхода като дълг, изплащането на който да стане с изплащането на лихва през бъдещите 10 години. Такова обсъждане бе проведено на осми септември в зала 119-та на община Провадия.

Наши блестящи източници от общината ни разкриха, че мнозина от кметовете на села се оплакали, че кмета на Провадия ги „подканил“, дори притискал, да бъдат на обсъждането, като трябвало да доведат доверени „отракани“ хора. Трябвало да се защитават, че без да се съгласят за този дълг селата им ще останат на тъмно и че „им е омръзнало да се молят“ за крушки. Същото се е получило и при едно – две селски читалища, които не се чувствали стабилни, а все разчитали на съдействие от общината. Затова при тях кмета имал тежката дума, която на всяка цена „уж“ независимите от политика читалищни секретари изпълнявали, а и за да се подмажат.

Според нашите вътрешни източници, разочарованието на големия провадийски кмет Жоро Илчев било видимо, след като видял липсата на някои от повиканите „уж“ доброволно кметове, а че други водят само по един човек.

Все пак въпреки, че и самия Илчев е пенсионер, според присъстващи се бил изчервил като видял прегърбена пенсионерка с бастун да се води от кмета на едно от най – големите села на Провадия.

Липсващите кметове на села на другия ден им се били „накакрали“ от Община Провадия, че едва ли не като не са довели по една кола народ по подканата на кмета, бламират самия кмет. А още по – простите общинари са си втълпили, че след като кметовете не са дошли или са изразили мнение, че са против да бъде поеман този дълг на лихва, след като общината има пари в бюджета, са „против да светне в общината“. Добре, че били служителите на общината да присъстват и да дирижират, че да дадат малко самочувствие на инициатора на тегления на лихва дълг.

Не давали и дума да им обяснят, че няма време дискутирането на други начини за осветление извън предложения на лихва.

Който питал за подобни практики общинарите го дамгосвали, че Е против „общината да светне“.

Точно затова и останалата мислеща част от администрацията отдавна се е отказала да влиза в обяснителен режим с натегачите.

Стриктно изпълнилите „подканата“ да водят хора, кметове на села, се очаквало да получат награда детелинка, като в Тактилната детска игра „Какво изяде овцата?“ – се шегуват там. (Играта е предназначена за малчугани, които да започнат да разпознават по-сложни форми само чрез допир, без да виждат какво докосват.)

Припомняме, че обсъждането беше за предложение на кмета и екип да се поеме над 2,4 милиона лева  дълг с лихва за 10 години от община Провадия, за смяна на едни осветителни тела с други. 

Лихвата се очаква да е около още 600-700 хиляди лева живи пари.

Това, което експерти споделят за така наречените ЕСКО (договори с гарантиран резултат) е, че фирмите така ги подготвят и извпълняват, че веднага след като изтече гаранцията по договора осветителните тела (в случая) да изгарят, а другите модули (които в случая са по скъпите) да се развалят и така със същата фирма да се сключва нов договор за подмяната им, естествено за много пари.

Затова мислете и четете. Не се оставяйте на актьорските самодейности на кмета Ви.

Досещате се защо ТОЙ така натиска за този договор от 2,4 млн. лв! Нали?

Не е, че Провадия ще светне!

След две години със сигурност повече няма да е кмет.

Това означава, че този дълг ще остане на следващия кмет, т.е. на някой от ВАС!

Както и на цяла ПРОВАДИЯ.


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *