В Провадия „такса смет 2020“ е незаконна, реши Върховния съд

Споделете в:

Напоследък всички решения и заповеди на кметът на Провадия касаещи провдийци се оказват в тяхна неизгода и меко казано – странни. Тенденциозно инж. Жоро Илчев работи срещу интересите на жителите на китната община в Севроизточна България, ни уведомяват заитентересовани и пострадали жители. Поредното неизгодно решение, взето веднага след встъпването си в кметството е за вдигането на ТБО в година на световна здравна и кономическа криза. За радост на жителите на село Бозвелийско и гр. Провадия ВАС реши „такса смет 2020“ в Провадия е незаконна. Решението е окончателно!

Такса смет за 2020г. в Провадия е увеличена незаконосъобразно. Това реши Върховен административен съд преди броени дни. Делото е образувано по жалба на бивш кмет от с. Бозвелийско, общ. Провадия срещу Решение № 3-31 от 23.12.2019 г., прието от Общински съвет – Провадия, с което е определен размерът на такса „Битови отпадъци“ за 2020 година.

Решението от 2019г. на общинския съвет е прието по предложение на новия (тогава на длъжност от два месеца) кмет на Провадия инж. Жоро Илчев.

В предизборните си обещания през 2019г. бъдещия кмет на Провадия Жоро Илчев (ГЕРБ) не разкрива намерението си да вдига налозите на гражданите на Провадия.

Илчев е от София, общото му с Провадия е химическа база в града, собственост на семейната му фирма. В законоустановения срок преди изборите той си сменя адресната регистрация и се кандидатира. Предизборната му кампания преминава с пропагандиране сред хората на личното му 40 годишно познанство с Бойко Борисов и на намеренията за лобизъм, ако стане кмет. Сaмо преди няколко дни обаче в интервю пред www.aktualno.com кмета Илчев дава интервю със еднозначното заглавие „Личното познанство с премиера не ми е предимство като кмет“, което също разбунило духовете в градчето и хората започнали да се питат „Но нали точно затова, че казваше че е приятел с Бойко Борисов го избрахме“?

Като скандален популизъм се определя поведението му след безкрайни предизборни обещания за тотална промяна в полза на провадийския данъкоплатец, първо след изборите да бъде вдигната такса смет. Увеличаването на налога за граждани и фирми идва преди да е изпълнен какъвто и да е нов проект или идея, които да не са започнати от предходното управление.

Успоредно с вдигнето на такса смет на провадийци, обаче „софиянеца“ Илчев си вдига кметската заплата.  Увеличението е гласувано на 28.11.2019 год., считано от 08.11.2019г., т.е. 20 дни назад. Основното възнаграждение на кмета става 3 120 лв. С клас, съответните допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит, командировъчни и сие, увеличението на получаваните възнаграждения от софиянеца, изпреварва увеличаването на налозите за смет на провадийци.

Увеличението на такса смет идва лишено от всякаква икономическа логика, която да е представена на гражданите. Идва изневиделица и в нарушение на закона. То не е оповестено на гражданите, а просто им се съобщава едва когато е факт.

С този мотив, че не е извършено надлежно уведомяване на обществеността, Върховния съд отменя увеличението на такса „Битови отпадъци“ за гр. Провадия и с. Бозвелийско. Съдът признава незаконността му с аргумента, че не е изпълнено „изискването за уведомяване на заинтересовани граждани/организации и предоставяне на възможност да разискват предложението на кмета и да участват с мнения и предложения при гласуването.“

Още при приемане на увеличението, в общинския съвет се отправят предупреждения и аргументи „против“. В пълна информираност за аргументите против увеличаването на налога на гражданите кмета не оттегля предложението си. Увеличената такса смет е и несправедлива, тъй като от предходни години има излишъци от събраните налози от предходни години, които не са били използвани. Вместо да се трупат, тези излишъци са можели да покрият необходимостите по сметосъбирането, без за това да се вдига такса смет – се коментира още тогава на заседание.

След обжалване на новата такса смет и след началото на пандемията, въпроса се повдига още веднъж. През април 2020г. общински съветник прави предложение  това решение да бъде отменено, не само защото е обжалвано, а и за да бъдат облекчени гражданите от цялата община Провадия. Предложението не е прието.

Недопустимо в условията на тежка криза през цялата 2020 г. граждани от гр. Провадия и 24 села в общината плащаха повишена незаконно такса смет, заради безхаберието на общината.

След решението на Върховния съд само за Провадия и едно село такса смет ще се върне в размера от 2019г.  Макар и незаконна да е увеличената такса за 2020г., жителите на останалите 23 села ще продължат да я плащат.

Да вдигаш разходите на домакинствата за сметопочистване без това да повлияе на качеството на услугата – е другия проблем в Провадия. Ежедневно предмет на дискусии в социалните мрежи е качеството на услугата по сметоизвозване и сметопочистване, която съдейки по снимките е с качеството видимо по – ниско от нормалното.

В делото главния юрисконсулт на Община Провадия прави признание, че План-сметката за разходите за дейност „Чистота“ за 2020г. е по-малка от тази за предходната година, като това се дължи на намалената честота, също оптимизиране на съдовата база в малките населени места. Оптимизирането на съдовата база е най – вероятно намаление на броя на кофи за смет по селата. Как се очаквало качеството на сметопочистването да е на ниво, не става ясно.

По ирония на съдбата кметът на Община Провадия прави предложението за увеличение на таксата до Общинския съвет – Провадия със следния аргумент: „Предвид социалния статус на жителите на малките населени места (голяма част от населението в селата е в надпенсионна възраст или с ограничени възможности за доходи в трудоспособна възраст) не бива да бъде повишаван размерът на ТБО значително над очакваното повишение на ТБО за гр. Провадия“.

По ирония на съдбата точно жителите на малките населени места, в надпенсионна възраст и с ограничени възможности за доходи, в условия на задълбочаваща се криза платиха и ще плащат незаконно увеличената през 2020г. „такса смет“ в община Провадия. Това са жителите на 23 села, които ще си платят поради безхаберието в тази община в област Варна, станала известна с изборната манипулация извършена на местните избори‘2019, на които е избран кмета Жоро Илчев от ГЕРБ и доказаната от Отдела за борба с тероризма изборна фалшификация, направена чрез внедрени в избирателни секции химикалки с изчезващо мастило и манипулиране на вота избирателя.

И така! „Софиянецът“ Жоро Илчев приятел ли е на Бойко Борисов или не? Тенденционното взимане на решения срещу интересите на жителите на тази китна община умишлено ли е и ако е – каква е целта?


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *