От ГЕРБ поискали отчет от кмета на Провадия Жоро Илчев с какво е подобрил живота на хората за 15-те месеца

Споделете в:

Един от разглежданите съдебни казуси в област Варна за несъвместимост на кмет със заемания пост и нарушаване на законовите разпоредби бе на кмета на Община Провадия Жоро Илчев. Там жалба до ОИК Провадия подават от Националния съвет на БСП с твърдение, че избрания за кмет на община Провадия от ПП ГЕРБ  не е изпълнил задълженията си  по чл. 41, ал.3 от ЗМСМА.

Разрешаването на казуса от съда  бе очаквано с интерес от специалисти по изборно право, тъй като представлява интерес за съдебната практика като един от първите случаи, които се разглеждат с изложен пред съда конкретен спор по прилагане на закона.  

Спора по прилагането на закона тръгва от установяването на ОИК-Провадия в решението си, че след „Справка в дневника за входящата кореспонденция на ОИК Провадия не установи наличието на уведомление от Жоро Иванов Илчев, по смисъла на чл.41, ал.3 от ЗМСМА, постъпило в периода 05.11.2019 г. – 04.12.2019 г.“ и „Справка в наличното в ОИК /предоставено по процедура в по-ранен период/ заверено копие от входящия дневник на Общински съвет Провадия за периода 05.11.2019 г. – 04.12.2019 г. не установи наличието на уведомление от Жоро Иванов Илчев, по смисъла на чл.41, ал.3 от ЗМСМА.“

Със свое решение Административен съд Варна на 18 януари отхвърли жалбата на БСП и не отстрани Жоро Илчев от кметския пост в Провадия. В решението си съда е установил, че не е налице изискуемото по смисъла на чл.41, ал.3 от ЗМСМА уведомяване на ОИК с надлежна декларация от страна на провадийския кмет Жоро Илчев, но от друга страна обаче не уведомяването на ОИК-Провадия за предприетите от Жоро Илчев действия по отстраняване на несъвместимостта – участие в и напускане управлението на фирма „не променя направения извод за липса на предпоставките на чл. 41, ал. 1, т. 5 от ЗМСМА за предсрочно прекратяване на пълномощията му“ – решава съда. Решението, ако не бъде обжалвано пред ВАС, ще влезе в сила.

Междувременно преди да бъде постановено решението за оставяне на кмета на Провадия на поста му, през януари т.г. от централата на ГЕРБ поискаха отчет на варненските общински кметове, като изрично е посочено указание за Провадия.

Партийното нареждане на ГЕРБ бе разкрито от „Отровното трио“ и публично публикувано още на 14 януари на страницата им.

Според спуснатите партийни нареждания на ГЕРБ да бъде „с помощта на кметската администрация да подготви материал с реализираните проекти на съответната община и села през последния мандат на Бойко Борисов и ГЕРБ.

За Провадия е наредено да се посочат по – големите проекти, които са осъществени.

Кметът на Провадия Жоро Илчев, ползвайки кметската си администрация, според поръчение на партия ГЕРБ, благодарение на която стана кмет, трябва да посочи реализираните проекти през последните 4 години, от които 15 месеца вече той е кмет.

Интересно и справедливо е изискването поставено към него да ОТЧЕТЕ  с какво тези реализирани проекти подобряват живота на хората в Провадия?

Това означава, че разкрасителните процедури на сградата на общинска администрация или на работното му място не вършат работа за искания отчет и ще трябва да изсмуква от пръстите си друго.

Докато община Провадия във всяка си част се нуждае от запълване на дупки по улици, улични платна и непроходими тротоари, на реално действащо и постоянно улично осветление, без тъмни периоди за пестене на ел.енергия и по – добро управление на отпадъците без вменяване на вина в гражданите за препълнени контейнери или образувани купчини отпадъци около междуселските пътища в общината, ремонта на коридори и подмяна на здравата настилка на стълбището на сградата на общинска администрация Провадия за стотици хиляди левове по времето на кмета от ГЕРБ Илчев, НАДАЛИ в този си ред може да бъде наречено „подобряване на живота на хората“. По – скоро създаване на по – уютно работно място на „кметската администрация“ в Провадия, или напр. намиране на работа на фирми – строители,  

но в сравнение с разбитите стълбища на сградата на Община Варна, за които кмета Иван Портних до сега много тактично не разпореди поръчка за ремонта им докато по – належащи за гражданите на Варна ремонтни дейности не бъдат изпълнени,

НЕНУЖНИТЕ ремонти за стотици хиляди левове за сградата на Администрацията на кмета Илчев биха изглеждали нелепо в искания отчет.

Естествено мандата на правителството обхваща периода на работа на предходния кмет на Провадия, който е от опозиционна партия. Очаквано е явно от самото правителство, от Провадия да се посочат проекти изпълнени по времето на предходния кмет, с помощта на правителството и с отпуснати държавни средства, които реално са допринесли за подобряване на живота на хората в Провадия.

Специалното от страна на Пресцентъра насочване на вниманието към Провадия как да бъде процедирано, може да доведе до неволната аналогия и перефразиране на думите на министър – председателя за избора на кмет за Провадия, като напр. „И магаре, и детелина, и единия от тримата глупаци да бях сложил, пак…“ …с такава осева линия по Провадийските пътища /след повишен обществен интерес боядисана с черна боя и премахната с изшлайфване на асфалта/УЖАС!

…или пък с такъв наводнен след ремонтни дейности и шпакловка подлез, но пък който ремонт не бил почнал според кмета, въпреки очевидното и твърденията на наблизо живеещи провадийци за извършени СМР до замазка.

Към днешна дата дадения от Пресцентъра срок 25.01.2021г. за искания отчет от кметската администрация и провадийския кмет Жоро Илчев е изтекъл.

С интерес се очаква в предстоящата предизборна кампания какво ще бъде включено, като изпълнен и осъществен проект от 15 месеца изтекъл мандат на сегашния провадийски кмет, което вече е подобрило живота на гражданите на общината.

А не подобрен живот на администрацията или бъдещи обещания-любимки, започващи с „ЩЕ НАПРАВИМ…“, „ЩЕ ЗАПОЧНЕМ РЕАЛИЗИРАНЕТО НА…“ – те може да са хубави, но ще подобрят живота на хората, евентуално в бъдеще време.

Обещания и оправдания, които провадийци вече не искат да слушат!


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *